Skepsis til Microsofts «gratismodell»
(Bilde: Montasje, Tek.no)

Skepsis til Microsofts «gratismodell»

PC-er med Windows 7, 8 eller 8.1 får gratis oppdatering til Windows 10 i ett år. Men så?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Da Microsoft lanserte Windows 10 ble det hevdet at maskiner som i dag kjører Windows 7 eller 8/8.1, skal kunne oppgraderes gratis til Windows 10 i ett år fra Windows 10 blir tilgjengelig. Microsoft hevder videre at operativsystemet vil holdes oppdatert i hele maskinens levetid.

Dette har ført til usikkerhet rundt Microsofts fremtidige inntektsmodell knyttet til lisensiering av Windows 10. Men ifølge ExtremeTech skal ny informasjon fra Microsoft kaste lys over selskapets fremtidsplaner.

Utsatt omsetning

Microsoft har selvsagt ingen planer om å slutte å tjene penger på Windows 10. Men omsetningen skal nå spres over hele produktets levetid, slik selskapet også gjør med Office 365. Dette har fått noen til å frykte at gratis Windows 10-oppgradering skal være en felle der du etter ett år får valget mellom å betale en sum penger, eller å sitte med et operativsystem som ikke lenger blir vedlikeholdt.

ExtremeTech hevder at Microsoft ikke vil lure kundene sine inn i en slik felle. Å gi bort gratisprodukter for å kreve betaling for dem ett år senere, vil bryte med lover som skal beskytte forbrukere både i USA og EU. En løsning som dette vil minne om utpressing, og resultere i massesøksmål mot Microsoft, hevder ExtremeTech.

Nye inntektsmodeller

Et mer aktuelt spørsmål er hva Microsoft mener med et produkts levetid. Tidligere har Windows XP blitt støttet med oppdateringer i en periode på 13 år. Windows 7 Extended Support vil vare ut 2020.

ExtremeTech hevder Microsoft vil bygge et ettermarked for Windows 10 på nye inntektsmodeller, som for eksempel integrering av Bing og annonser, eller gjennom Windows Store.

Windows 10 skal virke på PC, nettbrett og mobil, men dagens Windows-mobiler får ikke fullt utbytte av oppgraderingen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen