Skarpe nesehår og grøtete spillere

For noen dager siden så vi Italias landslag banke Frankrike i Telenors E-Cinema på Fornebu. Med digital kinoprojektor på bredt lerret viste Canal Digital fotball-EM med bildekvalitet som vanlige TV-tittere foreløpig bare kan drømme om: 4096 x 2160 pikslers oppløsning eller 4K som det også kalles.

Det er fire ganger høyere oppløsning enn vanlig HD.

Som å sitte på tribunen
Canal Digital hadde invitert til "fremtidens kino" med revansjeoppgjør mellom VM-finalistene Frankrike og Italia. De plasserte oss i E-Cinemas myke stoler foran et 4,2 meter bredt lerret. Bak i salen sto den digitale kinoprojektoren Sony CineAlta 4K SRX-R210.

Lerretet viste sugende bilder fra den våte gressmatten på stadion i Zürich. Der utkjempet de hvite og blåkledde gladiatorene sin skjebnekamp. Oppgjøret ble formidlet av 30 HD-kameraer og 30 mikrofoner rundt stadion. Telenor-kinoen ristet av øredøvende 5.1-surroundlyd fra 30.000 fotballfans.

Skarpe nesehår, men grøtete spillere
Direkteformidlet lyd og bilde som dette trenger ingen TV 2-kommentator. De grandiose oversiktsbildene er sylskarpe, og de fenomenale nærbildene viser hvert eneste nesehår. Men vent nå litt! De hvite italienerne som løper der borte er da ugjenkjennelig grøtete, og det er sannelig også franskmennene!

Til tross for TV-bilder i sjampanje-klassen, mangler det leskende nytelsesmidlet altså noen bobler. Er det virkelig mulig?


Spillerne på Telenors store lerret er skarpe så lenge de holder seg i ro.


Råsignal med sjampanje-kvalitet
Telenors E-Cinema på Fornebu viser råsignalet som Telenor mottar fra UEFA's miksepult i kontrollsenteret i Wien som Teknofil besøkte sist uke. Kontrollsenteret velger ut og mikser bildene fra alle de åtte fotball-EM-stadionene, og overfører kontinuerlig det ferdige råsignalet via fiberkabel til Norge.

- Ved overføringen blir signalets båndbredde komprimert fra 1,56 Gbps til 160 Mbps i JPEG-2000-format. Det er likevel umulig å se forskjell på før- og etter-bildene, forteller Per Steinar Hansen til Teknofil. Hansen er forsker hos Telenor Research and Innovation (R&I).


LES OGSÅ:
Fotball-EM: Slik lages fotballbildene


Komprimert fra 1560 til 15 Mbps
- Når vi mottar signalet overfører vi det til TV 2 som legger på sine kommentarer og grafikk, forteller Per Steinar Hansen. Deretter går signalet til Telenors jordstasjon i Nittedal. Der blir signalet komprimert til 15-20 Mbps før det sendes ut både via kabel, satellitt, bredbånd og bakkenett. De fleste må nøye seg med å motta TV 2s standardsignal, men Canal Digitals parabol- og kabel-abonnenter kan motta sylskarpe HD-bilder med 1080i-oppløsning.

Raske fotballspillere er verst
- Når vi lagrer råsignalet fra en kamp på harddisk, opptar det 1,2 Terrabyte, forteller Hansen. Verken kabel-TV eller satellitt har kapasitet til å formidle 4K. Derfor blir signalet komprimert. Arbeidet med komprimering (encoding) og utpakking (decoding) står sentralt i arbeidet hos Telenor Research and Innovation. Kamera-sveip med raske spillere i full fart over banen, krever høy båndbredde. Jevn gressmatte og spillerne som står i ro, nøyer seg med lav båndbredde.

Komprimeringens kunst
Forskerne hos Telenor R&I prøver å redusere den originale båndbredden (bitraten) så mye som mulig, uten at det blir synlig for TV-titterne. - Våre komprimeringsverktøy er tilpasset det folk flest opplever som minst sjenerende. De fleste vil heller se en ullen gressmatte, enn å oppleve utydelige fotballspillere, sier Hansen. Eurosport HD som sender opptak fra fotball-EM, mottar nøyaktig samme råsignal som Telenor, Canal Digital og TV 2.


Per Steinar Hansen fra Telenor Research and Innovation.


Kornete fotballbilder
- Dårlig fotball-TV oppstår som regel når signalet blir komprimert flere ganger med forskjellige verktøy, sier Hansen. Det hender ofte når TV-stasjoner skal vise scoringer som de har mottatt komprimert fra en annen TV-stasjon, som de har redigert og komprimert på nytt. Fotballjournalister som redigerer komprimert video på sine laptop-er, og sender videoen hjem som PC-fil, er også en kilde til irriterende kornete fotballbilder. Det har vi alle sett.

Hvorfor blir spillerne uskarpe?
- Som vi nettopp har sett i Telenors velutstyrte E-Cinema, er heller ikke 4K-signal noen garanti for prikkfrie bilder. Spillerne ble de grøtete når de løp over banen?

- Jeg ble forbauset da jeg oppdaget det. Årsaken er sannsynligvis at TV-bildene fra UEFA i Wien blir sendt i 1080i-oppløsning i interlaced (linjeflettet) format, sier Per Steinar Hansen. Et slikt skjermbilde består av 1080 vannrette linjer der annenhver linje blir tegnet om gangen - først linje 1, 3, 5 og så videre, og så linje 2, 4 og 6 som blir flettet inn i de første. Hvert delbilde blir tegnet 25 ganger i sekundet.

Når skjermen ikke holder tritt
Flatskjermer kan bare tegne progressive bilder. Derfor må skjermen vente til at den har mottatt alle linjene, før skjermens lynraske bildebehandlingsprosessor kan sette dem sammen til et bilde. Raske fotballspillerne rekker likevel å bevege seg et stykke før bildet er ferdig. Derved blir de uskarpe og grøtete.

- Det ville vi kanskje ha unngått med progressivt 720p- eller 1080p-format som tegner linje 1,2,3,4,5 og 6 fortløpende, sier Hansen.


Telenor viste også råsignal fra fotball-EM på denne 50-tommers Sony-skjermen. Bedre bilde har vi aldri før sett!


Kunne vært unngått med 720p
- Linjefletting med 1080i krever mindre overføringskapasitet fordi bare halve bildet sendes om gangen. 4K-signalet i vår E-Cinema viser hvilken uheldig konsekvens linjefletting kan ha for bildekvaliteten. Med progressiv skanning i 720p i stedet for linjeflettet 1080i, ville det sannsynlig ha vært unngått. Vi har varslet UEFA om hva vi har oppdaget. De europeiske kringkasterne har tidligere gått inn for 720p, men UEFA valgte likevel 1080i, sier Hansen.

1080p om 5 år?
- Det aller beste ville selvfølgelig ha vært progressiv 1080p, men det krever mye større overføringskapasitet enn det som er tilgjengelig. Om 5 år er kanskje fotballsendinger i 1080p likevel en realitet, sier forsker Per Steinar Hansen håpefullt.

Skjønnhetsfeilen til tross: Fotball-EM 2008 har gitt oss historiens flotteste og skarpeste bilder, enten kampene er blitt vist i 4K, HD eller som vanlige TV-bilder.


Italiensk glede! Bildene på det store lerretet var mye skarpere enn våre fotos gir inntrykk av.


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen