Et bildesøk på Google etter "Comic Sans" sier sitt.
Teknofil
Et bildesøk på Google etter "Comic Sans" sier sitt. (Bilde: Montasje)

Skaperen av Comic Sans forteller sin historie

«Verdens verste skrifttype» ble laget på noen få dager.

Comic Sans – en skrifttype som fortrinnsvis bare bør brukes på innkallinger til dugnader i borettslaget – er forhatt av ganske mange internettbrukere. De mener at den komiske stilen ikke hører hjemme noe sted, og det finnes til og med en egen nettside som mener skrifttypen bør bli bannlyst fra nettet.

Men skrifttypen var aldri tiltenkt nettbruk, og heller ikke som skrifttypen i dokumenter eller innkallelser. Den ble faktisk laget i forbindelse med lanseringen av Windows 95, for å passe inn til tegneseriehunden Microsoft Bob, som kommuniserte til brukeren via snakkebobler.

– Tok meg omkring tre dager

Det var under den årlige konferansen Boring Conference at Comic Sans-skaperen Vincent Connare var invitert til å fortelle sin historie.  Da han skapte Comic Sans hadde han nok ikke trodd at det skulle bli både en av de mest brukte skrifttypene – men samtidig en av de mest forhatte.

Microsoft Bob.
Microsoft Bob.

Det hele begynte med at Microsoft i 1994 ønsket å bruke en hund til å gi brukertips når neste versjon av Windows skulle lanseres. Da passet det ikke med den formelle skrifttypen Times New Roman i snakkeboblene. Connare mente rett og slett at en tegneseriehund måtte snakke med tegneseriestil.

Men da Windows-pakken nesten var klar for lansering,  måtte skrifttypen produseres på kort tid. På bare tre dager hadde Connare fått på plass grunnstrukturen av skrifttypen, men Microsoft Bob lystret ikke, og ble aldri brukt med Comic Sans som skrifttype. Derimot ble den en standard i operativsystemet, slik at svært mange på den tiden valgte å bruke skrifttypen til både det ene og det andre.

Og historien videre kjenner de fleste til – Comic Sans brukes til (altfor?) mye den dag i dag. 

Han knipset et av verdens mest sette fotografier:
Windows XP-bakgrunnen har blitt sett av millioner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen