Skambankt - Eliksir

Rogalandsbandet Skambankt fortsetter der de slapp med den selvtitulerte debuten for tre år siden, nemlig med sint rett-fram rock. Og det begynner lovende, fra en majestisk kirkeklokke-intro, via platas to beste spor, "Nok et offer" og "Dynasti". Musikken er umiddelbart fengende, og det er flere riff som gjør godt for en rockesjel.

Skambankt er tøffe i trynet.
Skambankt er tøffe i trynet. Foto: Paal Audestad

For like låter

Dessverre taper albumet seg etterhvert som minuttene svinner hen. Skambankts problem er at låtene blir for like, og akkurat som for de fleste band i samme sjanger, klarer de ikke å holde kvaliteten oppe gjennom hele albumet. "Eliksir" er et album man kan bli glad i, for så å glemme helt. På de fleste låtene er åpningen god, men så faller man liksom av når Ted Winters (Terje Vinterstø - spiller også i Kaizers Orchestra) setter i gang med sine hese stemme.

Man blir også lei av all den "gode" riminga; for eksempel sverta - merka og redusert - provosert i "Siste stikk"; ikke misforstå, riming er bra det, men på "Eliksir" blir det i meste laget. Og så er det noe med rogalandsdialekten, som ikke fungerer optimalt som "rockespråk". Muligens får vi høre Skambankt på engelsk en gang i framtida; Vinterstø har nemlig uttalt at han ikke vil synge på engelsk så lenge han ikke mestrer det perfekt. Det burde være verdt et forsøk iallefall.

Ingen trolldomsdrikk

Så, hva er viktigst for Skambankt-sjef Ted Winters? Kaizers Orchestra eller Skambankt? Ikke godt å vite, men Skambankts produktivitet er langt fra så stor som rogalandsbrødrene i ompa-orkesteret. Her ser det iallefall ut til at Winters får utløp for mer aggresjon og sinne enn i Kaizers Orchestra. Musikkferdighetene til bandets medlemmer er det ingenting i veien med; dette er gutter som kan traktere sine instrumenter. Foruten "Nok et offer" og "Dynasti", skiller "Min Eliksir", "Fritt Fall", og det ruvende og storslåtte sistesporet "Bak låste dører" seg ut som albumets beste og mest fengende låter.

Platetittelen
Platetittelen "Eliksir" lover litt for mye. Foto: Paal Audestad

For de som har lest, eller sett filmene om Harry Potter er kanskje uttrykket "Eliksir" kjent. Det betyr trolldomsbrygg, og kjennetegnene til et trolldomsbrygg er jo at det gjør underverker på kort tid. Skal man legge albumtittelen til grunn, har Skambankt lagt skyhøye forventninger både til seg selv, og til det platekjøpende publikum. Skambankts trolldomsbrygg gjør desverre ingen underverker, verken ved første eller tjuende gjennomlytting. Som kortvarig medisin kan den derimot gjøre deg litt friskere; på et vorspiel for eksempel. For det er ikke tvil om "Eliksir" gjør deg glad til sinns.

Konklusjon

Etter uttallige gjennomlyttinger av Skambankts "Eliksir" er jeg redd jeg har fått et ambivalent forhold til både albumet og bandet. Platen er fengende og langt fra dårlig, men etterhvert blir man lei av overdreven riming, og en dialekt som ikke fungerer. Kjære rogalendinger, ikke ta det personlig; det finnes "finere" dialekter enn rogalandsdialekten. Men for all del; Skambankt har langt fra levert noe dårlig album. Det er noen skikkelig gode rockelåter her, men det blir for langt mellom dem.

Skambankt Eliksir

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen