Skal ta 3G inn i huset

3G-nettet gir oss høy datahastighet i mobilnettet. Du kan ta med deg en bærbar PC ut i friluft og surfe med samme hastighet som du fikk på de aller første bredbåndslinjene her i landet. Likevel er det mange som opplever at 3G-dekningen forsvinner når de beveger seg innendørs. 3G-nettet er rett og slett ikke like godt egnet til innendørsdekning som GSM-nettet.

Skal vi tro Motorolas pressemelding, har produsenten nå funnet en løsning på dette. De har utviklet et høyhastighets aksesspunkt for mobiltelefoner, som skal sørge for optimal 3G-dekning innendørs. AXPT, som aksesspunktet heter, skal etter intensjonene leveres av mobiloperatøren, og selges til bedrifter som vil bruke mobilnettet for å få sine ansatte på internett.

Mini-basestasjon
AXPT fungerer som en basestasjon i miniatyr. Den tar seg av alle oppgavene de vanlige basestasjonene utfører, som godkjenning av brukernes SIM-kort og roaming for brukere som ikke er i sitt hjemmenettverk. Det hele er pakket inn i en liten boks som enkelt kan festes på en vegg, som på bildet over.

Løsningen har også støtte for HSDPA-teknologi. Dette betyr at du teoretisk kan oppnå hastigeter på over 3 Mbps. AXPT skal gi operatørene en sjanse til å levere høy hastighet og god dekning innendørs, uten at de trenger å investere store penger i å bygge ut 3G-dekningen utendørs.

Dermed gir Motorola mobiloperatørene en sjanse til å få fotfeste i et marked som i dag domineres av Wi-Fi. Mobilnettene sliter med å konkurrere med Wi-Fi, siden hastigheten på 3G tross alt er mye lavere. Med en løsning basert på AXPT, kan mobiloperatøren tilby både høy hastighet og én internettilkobling å forholde seg til.

Byr på utfordringer
Analysebyrået Ovum tror operatører som ønsker å installere AXPT hos bedrifter kan møte på problemer. - For å tilby denne innendørsmuligheten må operatøren ha bedriftens tillatelse til å installere utstyr og også utføre vedlikehold på det, skriver Julien Grivolas, analytiker i Ovum. Han peker også på at det vil kreve mye planlegging fra operatørens side å installere en slik løsning i større bedrifter, noe som igjen kan føre til at Motorola må ta på seg disse oppgavene.

Det går ikke klart frem av Motorolas pressemelding om AXPT forsterker og videresender den eksisterende 3G-dekningen, eller om det skal kobles opp mot det interne nettverket til bedriften.

Motorola skal vise frem AXPT under årets 3GSM-konferanse i Barcelona i midten av februar. Det er ennå ikke kjent når løsningen kommer i salg, eller hva prisen blir.

(Kilder: Informationweek.com, ZDnet.co.uk, Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen