DET REGNER DATAMASKINER: Organisasjonen One Laptop Per Child skal slippe nettbrett ned fra helikopter til barn i fattige land. (Illustrasjon)

Skal kaste nettbrett ned fra himmelen

Vil gi en gave fra oven til verdens fattigste barn.

Den veldedige organisasjonen One Laptop Per Child (OLPC) forsyner barn i utviklingsland med billige datamaskiner. Nå har prosjektets stifter, Nicholas Negroponte, pesentert en ny måte å få teknologien ut til trengende barn.
OLPC planlegger å kaste pakker med nettbrett ned fra helikoptre over fattige landsbyer. Det fortalte han på Open Mobile Summit i San Francisco forrige uke, skriver The Register. Målet er lære de vanskeligstilte barna å bruke ny teknologi og å lese.

Slik ser nettbrettet XO-3 ut. (Foto: OLPC)
Slik ser nettbrettet XO-3 ut. (Foto: OLPC)

Det enkle nettbrettet som skal slippes fra oven heter XO-3 og har vært under utvikling siden 2009.

Det skal drives av innebygde solcellepaneler og koble seg til nettet over satellitt. Det vil også få kamera, mikrofon og USB-port, og skal kjøre operativsystemet Android. XO-3 skal være vanntett og, ikke minst, tåle å bli sluppet fra stor høyde.

Les også:Afrika vil ha din datamaskin

Får ingen opplæring

Negroponte forutsetter at barna helt på egenhånd lærer seg å bruke de enkle datamaskinenene. Organisasjonen sender nemlig ikke med lærere.

I følge professor Sugata Mitra er det fullt mulig å lære seg å bruke datautstyr, selv om man ikke kan lese. Mitra har tidligere installert en nettoppkoblet datamaskin i et hull i muren i en indisk slum i New Dehli, skriver ComON. Eksperimentet viste at grupper av barn raskt fikk teken på teknologien.

Barna passer vanligvis godt på de enkle datamaskinene. I Etiopia distribuerte OLPC 5000 PC-er, og bare to gikk i stykker.

Organisasjonen har også delt ut maskiner til en halv million barn i Peru. De lærer nå sine foreldre å lese, fortalte Negroponte.

XO-3 skal være klar i løpet av 2012 og vil i butikken koste under 100 dollar.

Les også: Afghanistans internett lages av søppel

Kilder: ComON, The Register

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen