NETTMØTE: Skal jeg velge Mac eller PC?
Nettmøte

Skal jeg velge Mac eller PC?

Våre to datasmartinger har svart.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Opp gjennom datahistorien er det lite som har vært gjenstand for mer diskusjon og varme følelser enn den klassiske "Mac mot PC"-problemstillingen. Og det uansett hvor mye man argumenterer for at en Mac faktisk er en personlig datamaskin.

De fleste komponentene i en Mac finner vi også i andre datamaskiner, så det er ikke nødvendigvis noen stor forskjell i maskinvare. Det er operativsystemet som skiller de to, OS X på den ene kanten og Windows på den andre. Det er brukeropplevelsen det handler om, og da er det dine behov og følelser som skiller de to fra hverandre.

Men likevel kommer man ikke vekk i fra det faktumet at mange spør seg selv eller andre «skal jeg ha Mac eller PC?»

Om du vurderer å bytte fra enten en Windows-basert maskin til en maskin fra Apple, eller andre veien, kan kanskje to av våre journalister hjelpe deg. Hva kan en Macbook Pro gjøre som en Windows-maskin ikke kan? Bruker du maskinen til noe spesielt du er usikker på om ett av operativsystemene klarer?

I morgen fra klokken 13.00 til 15.00 stiller Vegar Jansen og Jørgen Elton Nilsen til nettmøte for å svare på de spørsmålene du har, og du kan stille dem allerede nå i skjemaet under.

 1. Hvorfor?

  Spørsmål fra Idar:

  Jeg bare lurer, hvorfor skal jeg betale 7000 kr mer for å få en pc med et eple logo og OS X?

  Svar:
  Hei Idar,

  7000 kroner hørtes ut som en unormalt stor prisforskjell om man ser på kvalitet, spesifikasjoner, skjerm, batteritid og slike faktorer. Det er en viss forskjell mellom Windows-maskiner og Mac, men i de tilfellene vi vet om skal den ikke være så stor.

  Hvorfor du eventuelt skal betale mer for en Apple-maskin ligger i noe så enkelt som hva du personlig liker. OS X har et annet bruksmønster, og noen mener det er mer brukervennlig enn Windows og Linux. For mange er det verd å betale en tusenlapp eller to ekstra for denne grunnen alene - men det er helt opp til deg.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:10
 2. Mac - 2 videoavspillinger med VLC

  Spørsmål fra Christian :

  Hei,

  Er det mulig å få opp to videoavspillinger i VLC på mac?

  Svar:
  Ja, det er mulig - men det er på ingen måte enkelt.

  Se det fjerde innlegget i denne forumtråden, skrevet av Felix Paul Kuehne: http://forum.videolan.org/viewtopic.php?f=12&t=35356
  Besvart: 16. feb. 2012 13:15
 3. Media PC eller Mac

  Spørsmål fra OP:

  Hvem er best på å vise hd filmer og serier? Da tenker jeg på browsere, 3D, spillere, mediaserver, hakking...

  Svar:
  Akkurat dette er nok hipp som happ. Maskiner med like spesifikasjoner, om den så kjører Windows eller OS X, leverer mye av det samme her - men igjen med to forskjellige bruksmønstere.

  Én forskjell er at Windows har et innebygget mediasenter, noe Mac ikke lenger har. Det er imidlertid ikke vrient å innstallere et eget program som XBMC eller Plex: http://xbmc.org/ http://www.plexapp.com/
  Besvart: 16. feb. 2012 13:18
 4. Gaming vs klippeprogram

  Spørsmål fra Fredrik:

  Når det kommer til PC vs Mac har det lenge vært et problem for meg å velge mellom disse, fordi de i hovedsak virker å ha hver sine to styrker der jeg trenger begge like mye :/. Pc'n har utvilsomt vært prioritert over Mac'n blant spillutviklere, mens mac'n utvilsomt står sterkere når det kommer til klippeprogrammer. Spørsmålet mitt er derfor: hvordan vil dette se ut fremover? Vil PC'r prioriteres i større grad mht gode videoredigeringsprogrammer, eller mac mht til videospill? For jeg trenger en plattform som kan bidra godt på begge kanter.
  Mvh Fredrik

  Svar:
  Disse to sidene har de siste årene kommet nærmere hverandre. Redigeringspgrogrammer fungerer nå veldig godt på Windows, og nå får Steam en bredere og bredere støtte for spill på Mac.

  Det er imidlertid fortsatt slik at Apple ikke selger en dedikert spillmaskin. De har sine bærbare MacBook Pro og arbeidsstasjonene sine - men ingen dedikerte stasjonære spillmaskiner. iMac kan imidlertid leveres med et greit internt skjermkort, men ingen av den virkelig heftige varianten.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:22
 5. MAC OG PC?

  Spørsmål fra Harald:

  Hvordan forklarer dere det faktum at der er ikke noe som heter MAC & PC? Begge deler er PC.

  Og at det her er snakk om enten operativsystemer eller pc leverandører. Som f.eks. OSX vs Windows vs Linux. Eller Apple vs Dell vs HP osv.

  Kort fortalt, jeg synes dette hørtes svært misvisende ut, synes ikke dere det?

  Synes dere også ikke at det er verdt å belyse det faktum at hvis du surfer og hører på Spotify så er en maskin fra Apple både pen og grei og ha (les batteri kapasitet).

  Men til alt annet (Grafikk & spill hovedsaklig) så er en PC fra hvilken som helst leverandør mye bedre (mer for mindre penger).

  Photoshop fra Adobe er ikke lenger en gang mest optimalt kjørt fra OSX. Men mer optimalt fra Windows. Og da er PC deler langt rimeligere enn hva Apple tar seg betalt.

  Ta en enkel pris sammenligning på en heftig maskin tiltenkt et formål for en grafiker/web designer så er det ufattelig lett å se at Apple er bare tull.

  Apple kan ikke sammenlignes med en PC for spill da hardware ikke kan måle seg en gang.

  Dere er normalt relativt seriøse i hva dere skriver. Jeg oppfatter tittelen på spørsmålsstillingen som lite seriøst.

  Svar:
  Dette har du helt rett i, og vi har redgjort for dette i artikkelens andre avsnitt. Vegar har også kjørt en egen artikkel som illustrerer dette dypere: http://www.hardware.no/artikler/stasjon--r_mac_vs_pc/106317

  Alikevel kommer man ikke vekk fra det faktumet at mange forbrukere stiller seg nettopp spørsmålet "skal jeg velge Mac eller PC", uansett hvor mye vi og andre argumenterer for at en Mac også er en PC. Det er nettopp dette vi med disse artiklene ønsker å belyse.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:24
 6. Bytte fra linux?

  Spørsmål fra Kalle:

  Hei.

  Jeg bruker daten mest til surfing, film, musikk, tekstredigering osv. Stort sett helt triviell bruk.

  Jeg sitter for tiden på en Macbook Pro og har en unik mulighet til å velge OS. Hvorfor skal jeg eventuelt bytte vekk fra linux som jeg er blitt så glad i?

  Svar:
  Vi ser ingen grunn til at du skal bytte vekk fra Linux om du stortrives med det.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:26
 7. Oppgraderingamuligheter

  Spørsmål fra alexander:

  Er det sant at man ikke kan oppgradere sin mac i samme grad som en pc?

  Hvor får man mest spillytelse for pengene?

  Svar:
  Dette er nok bare delevis. Du kan bytte like mye i en bærbar maskin fra Apple som du kan i en hvilken som helst bærbar maskin, eller all-in-one-maskin for den saks skyld.

  Macbook Air er imidlertid unntaket, den er så tynn at du ikke får byttet noe som helst uten bredere kunnskaper. Dette vil trolig også skje med en god del Ultrabook-modeller som kommer med Windows i fremtiden.

  Apples arbeidsstasjoner er noe mer sære, på grunn av driverstøtten.

  Se også saken vi skrev på akkurat dette emnet: http://www.hardware.no/artikler/spar_tusenvis_paa_ny_mac/98079

  Hvis du tenker ren krone for ytelse i en spillmaskin, er "tradisjonelle PC-er" veien å gå.

  Besvart: 16. feb. 2012 13:31
 8. Forskjeller

  Spørsmål fra Ola:

  Hva er den vanskeligste tilvenningen når man går fra Windows til OS X?

  Svar:
  Her er det nok veldig mange personlige synspunkter, men det hele handler om at OS X er bygget opp rundt et litt annet bruksmønster enn Windows eller Linux. Det er andre streder du skal trykke på skjermen for å finne det du leter etter, og det er noen andre taster på tastaturet. Apples Command-knapp erstatter ofte CTRL fra Windows og Linux-verdenen. Apples bærbare maskiner er også bygget opp for at du i langt større grad skal bruke pekeplaten enn med en Windows-maskin.

  Jørgen har brukt Windows i alle år, og ble i en periode på fire uker tvunget over på OS X, og måtte igjennom mye av akkurat dette. Hele opplevelsen kan du se i denne bloggen: http://www.hardware.no/artikler/hjelp-_jeg_m--_bruke_mac-/102078
  Besvart: 16. feb. 2012 13:37
 9. Et saftig dilemma

  Spørsmål fra Erik Ness:

  Hei! Jeg står mellom valget: Mac eller Windows. Jeg er interessert i å lage musikk på egenhånd men samtidig som jeg gjerne kan sitte en helg forran skjermen og spille Battlefield o.l.
  Så spørsmålet mitt er om Mac er så mye bedre på musikklagingsdelen som det sies at den er? Og er windows så håpløs som det sies?

  Takker for svar!

  Svar:
  Windows er nok ikke så håpløs som det sies, det ligger mye i programmene som brukes. På dette området var programmet som kun støttet OS X i lang tid overlengne, men de siste årene har slike programmer blitt tilpasset også Windows (f.eks Audacity).

  I OS X får du med et program som heter Garage Band, et program som er lagt opp nettopp for musikklek på gutterommet.

  Når det gjelder Battlefield 3 støtter det rett og slett ikke Mac, og du får sjelden Mac-maskiner med god nok grafikkløsning for å dra dette relativt krevende spillet.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:41
 10. Mac best på kreativt arbeid, myte eller sannhet?

  Spørsmål fra Martin:

  Skal man velge MAC eller PC hvis man skal drive med "kreativt arbeid"?

  Har alltid ment at det er hipp som happ, eller at det til og med kanskje er en smule fordel med PC når det kommer til stajonære maskiner.

  Eneste fordelen jeg en gang kunne se en var da Final Cut Pro var det gjeveste innne videoredigering og bare fantes på MAC OS.

  Svar:
  I dag er det nok slik at Mac ikke er noe mer krativt enn personen som bruker den. Det er som fotografi, det er bare så mye av jobben kameraet kan gjøre - det er fotografen bak som teller.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:42
 11. Hva ER det en Macbook Pro kan gjøre, som en Windows-maskin ikke kan?

  Spørsmål fra Fredrik:

  Som dere selv skriver i introduksjonen her. Hva er det en Macbook Pro kan gjøre, som en Windows-maskin ikke kan?

  Svar:
  Her finnes det dessverre ikke et godt svar. Det eneste er at du med en Macbook Pro er sikret at den kan kjøre Mac OS. (det kan av og til lures inn på en "tradisjonell PC", såkalt hackintosh)
  Besvart: 16. feb. 2012 13:44
 12. Oppgradering av OS

  Spørsmål fra Ole-Martin Olsen:

  Hei, jeg lurer på en ting.
  Jeg har MBP med Snow Leopard, og har tenkt til å oppgradere til Lion.
  Slettes alle mine filer da?

  Svar:
  Filene dine slettes ikke. Når det er sagt er det alltid godt å ha en backup av bilder, dokumenter og andre viktige filer.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:45
 13. Styrker og svakheter

  Spørsmål fra Tobben tar jobben:

  Dette er sikkert besvart før av mange, men jeg savner en enkel, forståelig (kanskje skjematisk) fremstilling over følgende:
  Hva er en PC's sterke og svake sider? Hva er en MAC's sterke og svake sider?

  For meg som jobber mye med videoredigering og filmeffekter (da mest av råfilm fra HD-kameraer) vil det være gunstigere å bytte til MAC, fremfor å benytte en PC?
  Kan nevne at jeg i dag bruker en PC som har vært ymse oppgradert de siste 6 årene, og jeg vil påstå at den fortsatt henger med i svingene, men det er nok snart på tide å oppgradere igjen.

  Svar:
  Før var Mac synnonymt med videoredigering, men en rekke programmer har i dag fått meget god støtte i Windows. Å sette opp en skjematisk fremstilling er noe vi har prøvd på før, men det er vanskelig å få belyst alle sidene av saken på den måten.

  Vegar har fremstilt de generelle forskjellene i denne saken: http://www.hardware.no/artikler/stasjon--r_mac_vs_pc/106317
  Besvart: 16. feb. 2012 13:52
 14. Backslash på Mac

  Spørsmål fra Erik Karlsen:

  Hvordan får man kjøpt en Mac med backslash "\" på tastaturet?

  Er det noen spesiell grunn til at de har valgt å fjerne denne knappen?

  Svar:
  Det er ikke bilde av en backslash på et Apple-tastatur, men du får opp symbolet ved å trykke Shift + Alt + 7.

  Det er forøvrig fullt mulig å bruke et tradisjonelt tastatur på en Mac.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:54
 15. Styrepinne

  Spørsmål fra Styrepinne-mann:

  Hei,

  kan man få styrepinne alá ThinkPad på MAC? Reiser mye som gjør styrepinne langt mer brukervennlig (plass, presisjon etc.) som gjør Mac mindre aktuelt på bærbar med mindre jeg får dette!

  Svar:
  Mac-er har ingen styrepinne, men de har en stor og god pekeplate med langt flere funksjoner enn du får med en Windows-maskin.

  I tilegg er styrepinnen patentert av IBM.

  Hvorfor du ikke får en styrepinne på en Mac vet vi ikke sikkert, men det går trolig på at Apple mener deres løsning med "Gestures" er bedre sammen med OS X.

  Besvart: 16. feb. 2012 13:57
 16. MAC i grunnskolen

  Spørsmål fra Knut Helberg:

  Flere og flere elever i grunnskolen kjøper seg MAC. Hvorfor gjør de det?

  Lydbøker og mange støtteprogrammer for oss dyslektikere har ikke støtte for MAC. (Lingdys, tempolex, texpilot, Voxit Budgie Pro). Om ikke skolen/lærere ellers er tilpasset MAC, blir det mange problemer.

  Jeg mistenker at det ikke er spesielt veloverveid, men kun kjøpt med tanke på status, design og rykte for å være enkelt... noe det ikke er. Det kan vel HW.no skrive under på.

  Svar:
  Det må du nesten spørre dem om, men salgstallene viser at Apple spiser markedsandeler fra de andre aktørene på markedet.

  Man skal heller ikke se bort i fra at det har en viss moteverdi blant de unge.
  Besvart: 16. feb. 2012 13:59
 17. Windows eller iOS? Like stabilt?

  Spørsmål fra Magnus:

  Vil dere påstå at en windows-pc med tilnærmet de samme spesifikasjonene som en mac, er et like stabilt produkt? Det som frister med apple`s maskiner er at "de bare fungerer". Jeg får følelsen av at de som har mac irriterer seg sjeldnere over å måtte restarte, tvinge programmer til lukking, etc enn de med windows. Bør jeg kunne forvente den samme hurtigheten og stabiliteten i begge produktene, selv om windows-pcen er 2-3000kr billigere, men har de samme spesifikasjonene, selv om det er forksjellig operativsystem?

  Svar:
  Tidligere versjoner av Windows var mer ustabile, men dette er nå kraftig forbedret. I dag regner vi de to operativsystemene som likeverdige. Som regel er det tredjepartsprogrammer og drivere som lager kluss.

  Det korte svaret på det andre spørsmålet er: Ja.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:02
 18. laptop

  Spørsmål fra emil:

  Jeg trenger en laptop som skal brukes til skriving og innlasting av video. Nærmere bestemt Red 4K materiale. Har stasjonør PC, men den støtter også mac formaterte disker.

  Hvlike PC-laptoper vil dere si er lik macbook pro i design, at den tåler noe, og hastighet.

  Og om valget bli PC. Kan man få FW800 inngang da?

  Svar:
  For sammenlignbare "tradisjonelle bærbare PC-er" må du gjerne opp i en tilsvarende prisklasse dersom du skal ha kvalitet, design og ytelse.

  Svaret på det siste er ganske enkelt: Firewire er på vei ut, og erstattes av USB 3.0 og Thunderbolt - men det finnes enkelte arbeidsstasjoner med denne tilkoblingen, samtidig som Apple fortsatt holder på FW800 i noen av sine maskiner.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:06
 19. Pris forskjell.

  Spørsmål fra Rune N.:

  Hei.

  Det sies at mac koster en del mer enn en windows maskin, stemmer dette?
  Det krever jo da at så like maskiner som mulig settes opp mot hverandre.

  Hvor mye forskjell er det?

  Hvorfor er det slik at det er en stor eller liten forskjell i prisen?

  Hvis det nå skulle vise seg at mac, som folk sier er dyrere, faktisk er dyrere, hva betaler man for?
  Betaler man bare for at det er "kvalitet" eller betaler man mest pga det er ett eple som logo?
  Eller betaler man bare mer for å tro at ting er bedre men at man i realiteten blir lurt?

  Svar:
  Ser man på rene tall og setter ytelse og pris opp mot hverandre vil ofte, men ikke alltid, de tradisjonelle Windows-maskinene gi mer for pengene.

  Da utelukker du imidlertid et stor moment som vi har nevnt et par andre steder her; brukeropplevelse og funksjon i Mac OS kontra Windows.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:08
 20. foto video

  Spørsmål fra frode eriksen:

  Hei eg har begynt og ta bilder og ta opp video.
  Eg sliter med og finne programmer til og redigere slikt på pc som passer meg. Har altig lurt på om mac har bedre programmer til slikt og oppfører maskinene der seg raskere en pc? syns ting kan gå litt tregt til tider

  Svar:
  Det beste rådet om du opplever videoredigeringsprogrammet som tregt er å se om du har optimal maskinvare. Mer minne kan ofte gjøre stor forskjell. Samtidig er det også et godt råd å prøve andre programmer.

  Se forøvrig de andre svarene vi har gitt her rundt den samme problemstillingen.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:11
 21. Hvilke forbrukere?

  Spørsmål fra Geirern:

  Hvilke forbrukere har rasjonelt sett best nytte per krone ved å kjøpe en Mac? Myten har lenge vært at proffesjonelle redigerere og kreative (enten det er bilde, lyd, publikasjoner eller video) burde/skal ha Mac, men jeg ser ikke noe hold i dette lengre? Hva med på bærbar-siden?

  Svar:
  Myten du nevner har nok mistet mye av myteverdien de siste årene, og nærmer seg nok "busted". Det er ikke lengre verktøyet det kommer an på i denne sammenhengen, det er programmet og hva du gjør med det.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:12
 22. Web

  Spørsmål fra Brodrister:

  Hva ville dere anbefalt til webkoding?

  Svar:
  Vi stilte dette spørsmålet rett til driftsavdelinga vår, og fikk et høylytt svar tilbake: Det OS-et du bruker til vanlig.

  De gutta jobber daglig med webkoding, og poengterer at du får løst alle problemer på alle platformer, ettersom de programmene du trenger finnes til alle operativsystemer.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:23
 23. Mac

  Spørsmål fra Joacim Torkelsen:

  Hei!
  Jeg skal starte på høyskole til høsten, og samtidig så skal jeg lære meg musikkproduksjon på si. Jeg har da også gått rundt og siklet på mac i ett par år nå.
  Spørsmålet mitt er da:
  Vil det til mitt bruk, bli en ytelses forskjell fra en 750GB HDD med 7200 o/min (som Macbook pro kan konfigureres til) til en 128GB SSD? og kan plassforskjellen forsvares av hastighetsøkningen?

  Svar:
  Det vil bli en ganske drastisk ytelsesforskjell, det er det ikke tvil om. Men, det du må tenke på er at når du jobber med musikkproduksjon vil du ha mange lydklipp, som raskt tar opp veldig mye plass. Da kan 128 GB bli litt knapt.

  Det beste valget er å ha både harddisk og SSD i maskinen, men det er det ikke vanligvis plass til i en Macbook Pro(du kan bytte ut den optiske enheten, men det krever mye ekstra jobb og knot). Det er imidlertid plass til dette i en iMac. Alternativet da er en SSD i maskina og en ekstern harddisk på siden (gjerne Thunderbolt-basert, men det koster litt ekstra).
  Besvart: 16. feb. 2012 14:24
 24. populær?

  Spørsmål fra Johnny:

  koffer kjøper så mange mac selv om den er mye dyrere og likevel har de samme komponentene som windows?

  Svar:
  Det går nok på at en Mac, uavhengig av ytelse og spesifikasjoner, totalt er en god maskin. Samtidig er det nok mange som velger den rett og slett fordi de liker OS X. (også er det nok noen som liker den godt ene og alene på grunn av design)
  Besvart: 16. feb. 2012 14:25
 25. Hardware Problematikk

  Spørsmål fra Ole-Christian:

  Hei eg gjorde ein test i dag der eg gjekk inn på apple.no og fyllte inn identisk hardware som er på pcen som eg har heime. Dette førte til at prisen endte på 34 500.- dette er ganske mykje føler eg sidan eg betalte rundt 15 000 når denne hardwaren var ny. Hardwaren er for det meste identisk, men i tilleg har eg ein 125gb ssd.
  Dei tok og 2090 kroner for eit ekstra 5770 noko som er omlag det dobbelte av prisen på same kortet på forbruker markedet.
  No til spørsmålet mit: Kvifor teke dei so mykje betalt for Hardware?

  Svar:
  Oppgradering av standardkomponenter hos Apple koster unaturlig mye ekstra, ser vår guide som løser dette for deg langt billigsere: http://www.hardware.no/artikler/spar_tusenvis_p--_ny_mac/98079

  Grunnen til at de tar så mye betalt er nok ganske enkelt at Apple vil som alle andre selskaper tjene penger, og folk velger å oppgradere til den summen de har satt.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:27
 26. Virus

  Spørsmål fra jan magnus:

  Virus på mac vs. pc? Begynner det å bli et problem på mac?

  Svar:
  Se myte nummer 2 i denne saken: http://www.hardware.no/artikler/femten_myter_om_mac/90317

  De fleste digitale trusler er på nett, og da har det ikke noe å si om du sitter på OS X, Windows eller Linux.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:28
 27. SSD og HDD i Macbook Pro

  Spørsmål fra Christian:

  Vil bare tipse om denne:

  http://www.mcetech.com/optibay/

  Det ER mulig med både SSD og HDD samtidig på Macbook Pro.

  Svar:
  Godt tips, denne var vi ikke klar over. Vi slenger inn et svar her så tipset ditt kommer frem :-)
  Besvart: 16. feb. 2012 14:29
 28. Gaming

  Spørsmål fra Arne Hegstad:

  Hvis man er en gamer, er det egentlig noen vits i det hele tatt å vurdere MAC?

  Svar:
  Du kan vurdere det, men du vil nok lande på at Windows-maskiner gir deg den største bredden for en dedikert spiller.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:30
 29. Virus på MAC

  Spørsmål fra Uvitende Nils:

  Er ikke så kjent med MAC, med MAC eiere sier at det er så mye sikrere med pga at det ikke fins virus på mac os.

  Men utifra forume jeg har sett så er det visst virus i økenda grad der også, og det er langt ifra snille versjoner. Pluss at MAC generelt sliter med multitasking...

  Så,, er det sant at det er virus i økende grad på mac os og at mac fortsatt sliter med multitasking?

  Svar:
  Se myte nummer 2 i denne saken: http://www.hardware.no/artikler/femten_myter_om_mac/90317

  De fleste digitale trusler er på nett, og da har det ikke noe å si om du sitter på OS X, Windows eller Linux.

  Om Mac sliter med multitasking er nok en påstand vi ikke er helt enige i. På en stor skjerm, gjene med støtte fra pekeplaten deres, kan du gjøre veldig mange spennende grep.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:32
 30. Windows vs Ubuntu

  Spørsmål fra Finn Roen:

  Hei

  Jeg ser at mange av mine venner bruker masse penger på microsoft lisenser når det eneste de skal er å være på facebook, maile og surfe

  Mener dere at det er riktig å bruke 4000 i MS lisenser

  Svar:
  Bruker du kun nettapplikasjoner er nok Chrome OS faktisk den beste løsningen. Der får du i stor grad kun en nettleser, men det er ikke veldig utbredt her i Norge.

  Bortsett fra selve operativsystemet Windows er det egentlig ingen stor grunn til å bruke mye penger på lisenser, mer eller mindre du trenger noe spesielt. Det finnes en rekke gode gratisprogrammer og nettbaserte løsninger.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:34
 31. Gjøre OS X mer som Windows 7

  Spørsmål fra Håkon Laland:

  Heisann! Har hatt en MPB 13" i godt og vell et år nå, men sliter fortsatt med tilvenning. Jeg har en stasjonær Windows 7-PC som har en del funksjoner jeg savner på Macen. Blant annet Aero-snap og en filutforsker som viser mappestrukturen er det jeg savner mest. Finnes det noen jevngode, helst gratis, alternativer for Mac?

  Svar:
  Et godt alternativ til Aero-snap er Cinc, se denne artikkelen: http://www.hardware.no/artikler/40_fete_programmer_til_mac/102434

  En filutforsker som er bygd opp på nøyaktig samme måte som den i Windows, kjenner vi dessverre ikke til.

  Besvart: 16. feb. 2012 14:37
 32. Grunn til å velge ingen av delene?

  Spørsmål fra Tux:

  Mac OS X er bare en låst ned versjon av open-source Linux. Noe 90% av Mac eiere er ikke bare klar over dette, men ikke har en ledetråd hva Linux er. Siden 1996, etter Steve Jobs kort-levde selskapet NeXT stjal sin OS basis fra open-source BSD Unix, og solgte den nå egenutviklede OS til Apple som da ble OS X.

  Svar:
  Det er fullt mulig, men man kommer ikke unna faktumet at det er en tydelig forskjell i måten man bruker de to forskjellige systemene - noe "mannen på gata" trolig setter pris på.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:38
 33. Tidsbesparelse

  Spørsmål fra Magnusson:

  Kunne ikke dette nettmøtet vært erstattet med en relativt enkel logisk funksjon noe i retning;
  "
  if(userIsRetarded == true){
  return "Buy a Mac"
  }
  else if((userDoesRealWork.equals(true) || userIsRetarded. equals(false)){
  return "Buy a PC"
  }
  "

  Svar:
  Ut i fra spørsmålene vi har fått dekker nok ikke den kodesnutten alt, men spenstig var den :-)
  Besvart: 16. feb. 2012 14:42
 34. Mac vs windows til videoredigering og musikk redigering

  Spørsmål fra anonym:

  Klarer dere å argumentere at mac faktisk er bedre til musikk og video redigering sammenlinget med windows 7 ultimate + adobe premiere/Pinnacle Studio HD?

  Man kan godt få en super videoredigering maskin til windows til en 15 000 kr, men apple ville det kostet 25 000 kr for omtrent samme muligheter.

  Svar:
  Det vil vi nok ikke argumentere hverken for eller i mot. Som vi har beskrevet i et par andre spørsmål er det brukeren av utstyret det i stor grad går på her, ikke utstyret i seg selv.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:44
 35. Mye tøv og usannheter i diskusjonene

  Spørsmål fra Tord:

  Jeg er godt voksen og jobber i en High-Tech industri. Vi har til enhver tid det beste som er av utstyr. Både hardware og software er spesialdesignet til oss.
  Vi benytter primært pc med Windows samt et par UNIXer.
  Privat har svært mange av oss Mac.
  Det jeg forsøker å vise her er at voksne brukere som ikke er gamere og ikke har begrenset økonomi, ønsker noe som er tilpasset behovet, og enkelt.

  Svar:
  Her har du helt klart et poeng. Det er nok også derfor andelen Mac-brukere stadig vokser.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:46
 36. Gamer PC.

  Spørsmål fra Ole-Morten Nilsen:

  Hvis man vil ha en gaming-laptop, hvor mye må man opp i pris på en Apple, kontra en PC?

  Svar:
  For seriøs spilling er nok en Windows-basert maskin det beste valget.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:47
 37. Macbook Air

  Spørsmål fra Plumbo:

  Det frister litt å kjøpe macbook air, men ønsker å vente til neste generasjon kommer. Når sånn ca vil dette skje?

  Svar:
  Det vil trolig skje en gang rundt sommeren, når Intel lanserer sine nye Ivy Bridge-prosessorer. Dette er imidlertid bare rykter, og ikke bekreftet fra hverken Intel eller Apple.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:48
 38. Identitet

  Spørsmål fra Joakim:

  Hei!
  Jeg ønsker at folk ser på meg som en idiot med for mye penger (selv om jeg ikke har det).
  jeg lurte derfor på om jeg skulle kjøpe meg en mac for å oppnå dette eller om folk ville se like mye ned på meg om jeg skaffer meg en Alianware maskin? hva tror dere?

  Svar:
  Vi tror du gjør et godt inntrykk uansett :-)
  Besvart: 16. feb. 2012 14:50
 39. Teknisk hjelp for folk flest

  Spørsmål fra joakim:

  Hei,

  Mange synes MAC'er ser attraktive ut og kunne tenke seg en overgang fra Windows. Men for folk flest er det familie og venner som står for 90% av teknisk hjelp for oppsett og tuning av hjemmemaskiner.

  Mitt spm er: Hvor kan ikke-tekniske brukere henvende hvis de velger en Mac?

  Svar:
  Det store Internett er en god plass å starte, en rekke diskusjonsfora har gjerne svar på det du og dine måtte lure på. Da har du både vårt diskusjon.no, Mac1.no sitt forum og samtidig er Google alltid en god venn.

  Har du ikke nettkobling eller hjelpsomme venner, finnes det diverse firmaer som tar seg betalt for å hjelpe deg.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:53
 40. Spill

  Spørsmål fra Grimleiv:

  Utvalg i spill mac vs PC?

  Svar:
  Utvalget er noe mindre på Mac-platformen. De fleste spill som fungerer direkte på Mac, uten å gå via tredjepartsprogramvare, finner du hos Steam: http://store.steampowered.com/browse/mac/

  Samt StarCraft II: www.battle.net
  Besvart: 16. feb. 2012 14:55
 41. Finnes det andre enn meg som bruker PC OG Mac?

  Spørsmål fra Anders:

  Hei,

  Med tanke på all drittkastingen man ser mellom brukere av PC og Mac lurer jeg av og til på om det finnes andre enn meg som faktisk bruker begge deler til daglig?

  Har inntrykk av at folk stort sett er opptatt av å rakke ned på det de selv ikke har/bruker, og ikke klarer å se at de to har hver sine styrker og svakheter.

  Jeg er i alle fall strålende fornøyd både med min Mac OG med min PC. Utfyller hverandre på en god måte synes nå jeg. Ikke føler jeg noe stort behov for å slenge dritt om den ene eller andre heller. Er jeg rar?

  Svar:
  Vi kan trøste deg med å si at du ikke er rar - det er mange som deg. Faktisk er det mange her i mediehuset vårt som bruker begge deler daglig.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:56
 42. Macbook Pro

  Spørsmål fra Erik Sluseklepp:

  Når kommer ny versjon av MacBook Pro?

  Svar:
  Ryktene har det til at Apple vil oppgradere hele produktlinja en gang i sommer, når Intel slipper sine nye Ivy Bridge-prosessorer.
  Besvart: 16. feb. 2012 14:57
 43. Nettmøte

  Spørsmål fra espen:

  Hei.

  Skriver dere nå på mac eller windows?:)

  Svar:
  Akkurat nå sitter vi på en Windows-maskin, men har både en iMac og en Macbook Air ved vår side!
  Besvart: 16. feb. 2012 14:58
 44. Er adobe-programmene optimalisert for Mac?

  Spørsmål fra Audun:

  Har en MacBook Pro 13" fra 2009 og en stor gamer, og jeg må si at designet på for eksempel PhotoShop er utrolig mye bedre på Macen enn det er på windows-maskina. Er det noen grunn til det?

  I tillegg til utseende synes jeg det er mye bedre å jobbe med koding/design på en mac pga hurtigtaster og snedige saker med muse-padden på mac...

  Svar:
  Grunnen til at det samme programmet fremstår som forskjellig er nok at det er lagt opp slik operativsystemet ellers fungerer. Som du selv skriver er det en del funksjoner i OS X som du ikke finner i Windows, men dette fungerer også andre veien. Totalt sett er nok dette, som mye annet, en smakssak.
  Besvart: 16. feb. 2012 15:02

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen