Skal finne ut om mobilen er farlig

Ikke mindre enn 250 000 mennesker håper den nye undersøkelsen Cosmos, å få med seg. Cosmos står for The Cohort Study on Mobile Communications. Den planlagte langtidsstudien skal pågå i hele 30 år.

Færre feilkilder

Undersøkelsen skiller seg fra andre undersøkelser i både tidsperspektiv og gjennomføring. De fleste andre undersøkelser har så langt vært gjort ved å spørre pasienter som allerede lider av kreft og andre sykdommer om mobilbruk.

Mobilbruk har ikke vært utbredt i mer enn omlag ti år, og tidsperspektivet har derfor så langt blitt ganske kort. Å spørre folk om det som skjedde for fem år siden har dessuten vært en stor feilkilde ved tidligere undersøkelser, sier Jack Rowley i GSM Association til Reuters.

Den nye undersøkelsen vil forsøksvis rekruttere en enorm mengde respondenter som skal bidra med data fra mobilregninger, helsehistorie og spørreskjema. I Storbritannia alene skal 2,4 millioner mobilbrukere ha fått tilbud om å delta gjennom operatørene Vodafone, T-Mobile og Orange.

Ingen fra Norge

Av britene som har fått tilbud om å delta håper Cosmos at mellom 90 000 og 100 000 vil delta. Undersøkelsen kommer ikke til Norge, men den vil ha med seg respondenter fra Danmark, Sverige, Finland og Nederland - i tillegg til Storbritannia. Deltakerne må være mellom 18 og 69 år gamle.

Cosmos skal se på sammenhenger mellom mobilbruk og sykdommer som kreft, Parkinsons og Alzheimers.

Les også:

(Kilde: reuters.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen