Skal få fart i blåtann

Organisasjonen bak blåtann-standarden og utviklerne av ultrabredbånd (UWB) har nå bestemt seg for å inngå et samarbeid for å forene de to trådløse teknologiene. Blåtann og UWB skal gjøres kompatible med hverandre for å kombinere styrkene hos begge parter.

Blåtann og UWB er konkurrerende trådløse nettverksteknologier, utviklet for å frakte data over korte avstander. Ultrabredbånd kan skilte med vesentlig høyere overføringshastighet, men ligger likevel langt bak sin konkurrent - blåtann er i dag fast inventar i flere millioner ulike enheter.

I et intervju med The Register i fjor fortalte en representant fra UWB at det å ta markedsandeler fra blåtann ville ta lang tid. - Blåtann er en suksessfull teknologi og vil leveres i mange år til, fortalte han. I stedet blir de nå en del av den fremtidige utviklingen til sin konkurrent.

Raskere overføring og bakoverkompatibilitet
Brukere av mobiltelefoner og andre enheter med blåtann vil som følge av beslutningen kunne dra fordelen av ultrabredbånds høye overføringshastigheter. I motsetning til dagens blåtann, som kun har noen få megabit per sekund å skryte av, ligger hastigheten på UWB på rundt 100 til 200 megabit per sekund.

Å kombinere de to teknologiene gagner blant annet mobiltelefoner som kan lagre videofiler, eller store mengder bilder og musikk. Den nye arkitekturen vil kunne brukes til å overføre disse filene trådløst fra PC-en til mobilen, kjapt og enkelt.

Resultatet av samarbeidet ser ut til å bli en vinn-vinn situasjon for begge parter. Blåtann som sliter med dårlig overføringshastighet og synkende popularitet vil oppleve et etterlengtet sprang i utviklingen, mens UWB på sin side får muligheten til ta del i blåtanns store brukermasse.

Den nye generasjonen av blåtann vil være bakoverkompatibel med eksisterende produkter i markedet. Det vil si at når nåværende apparater med blåtann finner andre blåtann-enheter, vil de oppdage at ultrabredbånd tillates, noe som vil føre til raskere dataoverføring.

(Kilder: TheRegister, MobilePipeline)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen