Guide

Skal du på fjelltur i påsken?

Fjellvettreglene

1. Legg ikke ut på langtur uten trening
2. Meld fra hvor du går.
3. Vis respekt for været og værmeldingene.
4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
5. Lytt til erfarne fjellfolk.
6. Bruk kart og kompass.
7. Gå ikke alene.
8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og grav deg ned i tide.

Fjellvettreglene

1. Legg ikke ut på langtur uten trening
2. Meld fra hvor du går.
3. Vis respekt for været og værmeldingene.
4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
5. Lytt til erfarne fjellfolk.
6. Bruk kart og kompass.
7. Gå ikke alene.
8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og grav deg ned i tide.

Mobilvett i påskefjellet

Mobilen kan være din venn i skibakken
Mobilen kan være din venn i skibakken

Påsken nærmer seg med stormskritt, og du er kanskje en av de mange som skal på fjelltur i høytiden. På fjellet kan mobilen være noe av det lureste du tar med deg, men du må ta noen forholdsregler.

Uten dekning?
Selv om du beveger deg på populære feriesteder, du ikke regne med at dekningen er like god som på Karl Johan til enhver tid.

Vil du ha dekning så mange steder som mulig, er den enkleste løsningen å gå til anskaffelse av en ekstern antenne.

Det finnes både antenner du kan feste i bilen for å få bedre dekning på kjøreturen og stasjonære antenner du kan montere opp for eksempel på hytta. I tillegg finnes det antenner du kan feste direkte på mobilen.

Slike antenner finner du i elektroniske detaljhandler som for eksempel Clas Ohlson og Biltema.

Skulle du likevel befinne deg i områder uten dekning, kan det være like greit å slå telefonen helt av. Telefonen din bruker nemlig mye batteri på å søke etter mobilnett.

Gå ikke tom for batteri
Det er dårlig med strømuttak på fjelltoppene. Om du er på lengre turer kan det derfor være smart å sørge for litt ekstra batteritid på forhånd.

I hovedsak har du to alternativer: Det ene alternativet er å kjøpe et ekstra batteri til mobiltelefonen din og lade de opp på forhånd. Kjøper du et originalt batteri er du garantert opptil flere dager ekstra batteritid. Du kan handle batterier i prisguiden vår.

Det andre alternativet er å gå til innkjøp av en såkalt nødlader. En nødlader er en strømkilde du kobler til mobiltelefonen din på samme måte som du plugger i den vanlige laderen, og kan gi mobilen din noen få timer ekstra batteritid. Mange nødladere har plass til vanlige AA-batterier som du får kjøpt i butikken.

Nødladere får du også i mange elektronikkbutikker. Mange nettbutikker har også slike ladere. I fjor testet vi nødladeren On the Go Mobile Charger. Hvorfor du bør holde deg unna akkurat denne laderen, kan du lese mer om i testen vår.

Få kontroll på været
Du kan aldri være sikker når det gjelder været, ei heller når du er på påsketur. I stedet for å lytte til skurrete værvarsler på radio kan mobilen være et ypperlig verktøy for å holde deg oppdatert på været.

En enkel løsning er å lagre numrene til ulike værtelefoner. Både Storm Weather Center og Metereologisk Institutt har værtelefoner. Vær imidlertid oppmerksom på at disse telefonene er langt ifra gratis å ringe til. Storm krever for eksempel nesten 26 kroner per minutt for å fortelle deg hvordan været blir.

Et billigere alternativ er å legge inn bokmerker til værnettsider i nettleseren på telefonen din. Storm har egne WAP-sider; wap.storm.no. De aller fleste store nettaviser har også værmeldinger på sine WAP-sider. Som regel behøver du derfor bare gå til adressen wap.dinavis.no, og deretter bla deg frem til værsidene.

Pass på mobilen
De fleste mobiltelefoner er ikke spesielt glade i verken ekstrem kulde, fuktighet eller varme. Ekstrem kulde kan føre til kondens inne i telefonen når den kommer inn i varmen igjen. Har du med deg mobilen på skitur, så pass på å oppbevar den på et sted som er lunt og tørt, gjerne en innelomme i jakken din.

Vil du være ekstra forsiktig, kan du oppbevare telefonen i en lukket plastpose mens du er på tur. Vil du heller ha telefonen i en vanlig bæreveske, har du mange å velge mellom i prisguiden vår.

Vet du at turen kan bli røff, kan det være en idé å gå til anskaffelse av en mobiltelefon som er laget for å tåle en trøkk. En telefon vi kan anbefale er Nokia 5500 Sport.

Når uhellet er ute
Skulle det oppstå en nødsituasjon, kan mobilen bli avgjørende for om du blir reddet eller ikke. Og når du reddes av ambulansepersonellet, kan du gjøre både de og deg selv en tjeneste ved å ha et ICE-nummer eller flere lagret på telefonen. ICE står for In Case of Emergency, og skal være telefonnumre til de du vil skal kontaktes dersom du kommer i en nødsituasjon.

For å lagre et ICE-nummer oppretter du bare en ny kontakt i telefonens kontaktliste, og skriver ICE der du ellers ville skrevet navnet på kontakten.

De aller fleste påsketurer pleier å være problemfrie. Og følger du rådene i denne listen, bør du være godt sikret om det nå likevel skulle skje noe.

God tur!

(Kilder: Metereologisk Institutt, Storm Weather Center, Clas Ohlson)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen