Skal du kjøpe minimaskin?
Teknofil

Skal du kjøpe minimaskin?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Minimaskiner, Mini-PC og Nett-PC. Kjært barn har mange navn, men helt sikkert er det at slike små, nette, lette og billige maskiner vil befinne seg under mange juletrær i år. Men disse små maskinene kommer i mange varianter med varierende spesifikasjoner og pris. Noen har skjerm på ti tommer, andre helt ned i syv. Noen bruker Linux som operativsystem, andre benytter seg av Windows XP og maskinene kommer både med små flashdisker og større harddisker. Dette bør du tenke på før du kjøper en slik maskin om du skal unngå å bli skuffet.


Hva skal maskinen brukes til?
Det først du bør spørre deg selv, eller den du skal kjøpe maskin til er hva maskinen skal brukes til. Om du forventer å kunne kaste din gamle bærbare når du kjøper minimaskin vil du bli kraftig skuffet. Dette er slett ikke noe substitutt for din gamle maskin, den fungerer heller som et tillegg når du er på farten og ikke vil ta med deg den tyngre 15-tommeren. Samtidig vil maskinene kunne brukes til vidt forskjellige ting. En maskin med syv tommer skjerm og en flashdisk med 4GB vil være svært lett og enkel å ta med seg. Derimot vil du ikke kunne lagre mye på denne maskinen. Å se en film kan også bli for mye av det gode. Da vil en litt større ti-tommer gjøre nytten.


Syv-tommeren vil på sin side fungere greit for å sende kjappe mail og ta notater. Om du planlegger å skrive en avhandling på maskinen vil du derimot risikere både såre øyne, stive fingre og senebetennelse. Små skjermer og små tastaturer vil lett kunne gi deg varige fysiske skader. Om du selv er plaget med kronisk senebetennelse bør du vurdere nøye hvorvidt du er villig til å risikere mer plager.

Hvor stor bør skjermen være?
Som sagt kan du velge mellom skjermer fra syv til ti tommer på disse skjermene. Hva du bør kjøpe avhenger av hva du vil bruke maskinen til. Skjermen er i stor grad med på å påvirke størrelsen på maskinen. Vil du ha en maskin du kjapt kan putte på innerlomma bør du helt klart gå for færrest mulige tommer. Om du derimot ønsker å se litt underholdning på maskinen, som for eksempel en videosnutt på Youtube eller to, så er de større versjonene opp til ti tommer bedre å bruke. Slike maskiner er det derimot vanskeligere å plassere i lomma.


Flashdisk eller harddisk?
De første minimaskinene som ble vist frem ble ansett som revolusjonerende ikke bare på grunn av størrelsen, men også på grunn av flashminne. Med slikt minne slapp du bevegelige deler i maskinen. Dette krever både mindre avkjøling, gir mindre støy og gjør maskinen sikrere. Derimot har disse diskene foreløpig ikke allverdens med plass. 4-8GB kan fort bli i knappeste laget. Men om du har nok plass på dine andre maskiner og eksterne harddisker hvor du kan lagre filer, så er flashminne, såkalt SSD-disk, et godt valg.


Etter hvert fikk maskinene også harddisk. Noen helt opp til 160GB. Dette betyr at du kan ha med deg mange dokumenter på veien, men maskinen blir fort varm og du risikerer også mer støy og deler som går fortere i stykker. Om du ønsker å lagre bilder, filmer og store dokumenter på maskinen kan det likevel være smart å vurdere dette alternativet. 160GB kan derimot fort bli mye av det gode, så om du krever mindre lagringsplass kan du spare noen kroner når du kjøper en slik maskin. Men om du kjøper en maskin som skal være lettest mulig og kun for enkel surfing, notater og kommunikasjon vil trolig flashminne være å foretrekke.

Windows eller Linux?

Vurderingen hvorvidt du vil ha operativsystemet Linux eller Windows XP er egentlig mest opp til den enkelte. Fordelen med Linux er at maskinene er billigere og du kan tilpasse systemet dine preferanser. Problemet mange opplever er at de ofte ikke klarer å sette seg inn i dette systemet. Det går nok mest på tålmodighet, men om du vil ha det systemet du er vant med vil det nok lønne seg for mange å få med Windows XP for å få full nytte av maskinen.

Mange Linux-fans vil nok utvilsomt påstå at det er Linux som gir deg mest nytte, og det stemmer kanskje. Men så spørs det hvor mye arbeid du selv vil legge ned i å bli kjent med systemet. Faktum tilsier at mange som har kjøpt seg minimaskin med Linux senere kommer tilbake og bytter maskinen inn i en versjon med XP.


Ramme og design
Rammen og designet på maskinen er svært viktig. Disse maskinene skal ofte gjennomgå mye, spesielt siden de er svært enkle å hive ned i ryggsekken eller bagen sammen med bøker, skarpe nøkler og annet utstyr. Rammen på maskinen må derfor virke robust og må tåle en støyt. Det gjelder samme om maskinen er syv eller ti tommer og om den har Linux eller Windows installert.

Samtidig vil for solid ramme gå ut over vekten. Halve poenget med maskinene er deres lette vekt. De letteste maskinen kommer på under kiloet. De største på rundt 1.3 kilo. Noe særlig mer bør disse maskinene ikke veie da de skal påføre minst mulig belastning under frakt. Ellers kommer maskinen både i varierende farger og med noe varierende utforming. Hvilken farge du ønsker på din maskin vet du best selv, men en unik farge kan fort koste litt ekstra.


Hva må følge med?
Visse ting må absolutt være på plass i disse maskinene. For det første må de ha på plass trådløst nettverk. Alle de store produsentene har dette på plass, men det vil utvilsomt komme billige kopier av disse maskinene som også mangler denne selvfølgeligheten. Maskinen må også ha på plass utgang for ekstern skjerm, utgang for hodetelefoner og 2-4 USB-utganger. Noen maskiner sparer inn på USB-utganger og har plass til minnekort i stede, men minst 2 USB-utganger bør være på plass for å kunne koble til ekstern mus og andre enheter. De integrerte touchpaden på disse maskinen kommer med garanti for senebetennelse over lengre bruk.

Webkamera kan også være kjekt og ha og er som oftest integrert i maskinene. Mye av poenget med maskinene er å gi deg enkel tilgang til å kommunisere med venner. Webkamera kan da fort bli nyttig. Bluetooth er også av stor nytteverdi slik at maskinen kjapt kan kommunisere med din mobiltelefon og andre enheter. Noen dyrere versjoner kommer også med innebygd 3G for mobilt bredbånd. Dette er noe du kan vurdere om du må være tilgjengelig til enhver tid, men regn da med en prisøkning på rundt 1.000 kroner.


Får det du betaler for
Det gjelder den samme hovedregelen for disse maskinene som ved annen maskinvare; Du får det du betaler for. For 5000 kroner kan du få maskin med trykkfølsom skjerm og GPS-modul. For 1400 kroner kan du få en enkel maskin du enkelt kan putte på innerlomma. Hva du ønsker avhenger helt av hva du vil bruke maskinen til og hvilke tjenester du egentlig har nytte av.

Om du er mer enn fornøyd med maskinen du allerede har og benytter den uansett lite mens du er på tur, så vil det kanskje ikke være noen vits i å kjøpe inn en ekstramaskin i det hele tatt. Om det er savnet etter en kraftigere maskin som medfører at du er på utkikk, så bør du nok kjapt snu i døra og heller se i andre enden av maskinskalaen.


I Norge er disse versjonene av minimaskiner tilgjengelige (maskinene kommer i forskjellige varianter):

Fujitsu Siemens - Amilo Mini
Asus - Eee-PC
Multicom - Alishan
Hewlett Packard - 2133
Lenovo - Ideapad
Toshiba - NB100
MSI - Wind og Advent
Acer - Aspire One
Packard Bell - Dot

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen