GUIDE: Skal du kjøpe kamera til jul?
Guide

Skal du kjøpe kamera til jul?

Å finne frem i kompaktkamerajungelen, er ikke alltid like greit. Hvilket kamera som er det rette å gi bort, er helt avhengig av hvem mottakeren er og hva kameraet skal brukes til. Forumet flommer over av ønsker om anbefalinger, og vi i Akam trer selvsagt støttende til.


Til minsten

De fleste barn liker å fotografere, og resultatet kan ofte gi morsomme innblikk i deres verden. Engangskameraer blir dyrt i lengden, og mamma er antagelig ikke så interessert i å låne bort det nye speilreflekskameraet sitt. Løsningen kan da være å la poden få sitt eget kompaktkamera. Det finnes flere rimelige modeller som leverer mye for pengene til denne målgruppen.

Samsung S760
Samsung S760

Samsung S760 er et av dem. Det har 7 megapiksler, 3 x zoom og en 2,4 tommers skjerm. Kameraet benytter seg av to AA-batterier, og vi anbefaler å kjøpe oppladbare batterier for best mulig batterikapasitet. Da vi testet billigkameraer før jul i fjor, kåret vi forgjengeren til S760, Samsung S630, til testvinner.


Til den ekstreme eller uheldige

For noen er det helt nødvendig at kameraet tåler røff behandling, enten du er over gjennomsnittet uheldig eller vil ha med kameraet på havets dyp.

Olympus µ 1030 SW er vanntett ned til 10 meter og tåler fall fra opp til 2 meters høyde. Om du er uheldig og tråkker på kameraet, er det heller ikke så nøye da det tåler trykk på opp mot 100 kg uten problemer. Av øvrige spesifikasjoner verdt å nevne er 28 mm vidvinkel som gjør at du får med en klovnefisk eller to ekstra i bildet.

Olympus µ 1030 SW
Olympus µ 1030 SW

Tradisjonelt har det vært vanskelig å få topp bildekvalitet i slike foldeobjektivkameraer. Og med 10 megapikslers oppløsning på såpass liten sensor forventer vi oss ikke optimal bildekvalitet, men et kompaktkamera som tåler like mye juling som dette skal du lete lenge etter.


Til tenåringen

Når tenåringen skal velge seg kamera, er gjerne mulighet for videosnutter og ulike farger på selve kameraet kriterier de ser på. Sony Cybershot W110 er derfor et godt alternativ. For rundt 900 kroner får du 2,5 tommers skjerm og 4 x zoom. Kameraet har også nøysomme 7 megapikslers oppløsning, noe som er mer enn nok for de fleste.

Sony Cybershot W110
Sony Cybershot W110

Les også: Hva er best, 6 eller 12 megapiksler?


Til fugletitteren

Vil du fange det som er langt unna, er antagelig et ultrazoomkamera det rette for deg, enten det er pip-pipper eller seilbåter du jakter på.

Panasonic Lumix FZ28
Panasonic Lumix FZ28

Vi testet nylig Panasonic Lumix FZ28 og konkluderte med hvis du skal ha et kamera som kan alt fra vidvinkel til supertele, video og stillbilder, JPG og RAW og bør veie maksimalt rundt en halvkilo er det vanskelig å komme utenom FZ28. Kameraet skilter med 18 x zoom og 10 megapiksler og er en god alt-i-ett-pakke for de som ikke ønsker å ta skrittet over til speilrefleksverdenen.


Til familien 

Småttinger har en tendens til å ikke sitte stille lenge, og hvis du skal få med deg øyeblikket gjelder det å ha et kamera som reagerer. Vidvinkel er også praktisk, enten du skal fotografere hele familien på en gang eller du er på ferietur og vil få med mest mulig av det spektakulære landskapet i ett bilde.

Canon Ixus 870 IS
Canon Ixus 870 IS

Canon Ixus 870 IS er et godt valg, enten det er til småbarnsfamilien eller til de reiseglade. Det har 28 mm vidvinkel og 4 x zoom, i tillegg til ansiktsgjenkjenning som kan stilles inn til å kjenne igjen spesifikke ansikter. Det er gull for småbarnsforeldre, som da ikke trenger gjøre mer enn å sikte kameraet mot godklumpen og kameraet passer på å få ansiktet i fokus.

10 megapiksler og 3 tommers skjerm er også på plass, samt mulighet for å ta opp videosnutter med lyd.


Til entusiasten

Hva kjøper du så til fotofanatikeren, som har speilrefleksen nærmest klistret til hånda, og som fnyser av alt uten utskiftbar optikk? Panasonic Lumix LX3 kan meget mulig lokke frem barnet hos vedkommende.

Panasonic Lumix LX3
Panasonic Lumix LX3

Da vi testet LX3 tidligere i høst, konkluderte vi med at det var et kamera det er lett å like. Det har gir full manuell kontroll om ønskelig, noe entusiasten vet å verdsette. Men mer fristende er selve optikken. LX3 tilbyr god vidvinkel og en lysstyrke vi ikke har sett på lenge. I tillegg har du mulighet for å sette på en optisk søker, noe mange savner på kompaktkameraer.

Alt i alt er LX3 litt som en motorsykkel. Den er mindre praktisk enn stasjonsvogna (les: speilreflekskameraet), men noen ganger vil man ha noe morsomt å leke med.

Hvilket kamera ønsker du deg til jul? Diskuter i tråden nedenfor.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen