Du kan få Iphone selv om du bruker Telenor, Chess eller andre operatører. (Bilde: Netcom)

Skal du ha Iphone bør du lese dette

Dette er bakgrunnen:

Norsk lovgivning på binding til én enkelt operatør er relativt streng sammenlignet med den i andre land.
Eksempelvis kan ikke privatkunder bindes lenger enn 12 måneder til én operatør, derav de langt høyere abonnementsutgiftene på Iphone i Norge sammenlignet med andre land.
Dernest har også kunden mulighet til å bryte bindingen mot et gebyr.
Overholdes ikke dette bryter forbrukerombudet inn, noe de allerede vurderer.

Dette er bakgrunnen:

Norsk lovgivning på binding til én enkelt operatør er relativt streng sammenlignet med den i andre land.
Eksempelvis kan ikke privatkunder bindes lenger enn 12 måneder til én operatør, derav de langt høyere abonnementsutgiftene på Iphone i Norge sammenlignet med andre land.
Dernest har også kunden mulighet til å bryte bindingen mot et gebyr.
Overholdes ikke dette bryter forbrukerombudet inn, noe de allerede vurderer.

Om nøyaktig 10 dager starter salget av det som må være en av verdenshistoriens mest omtalte telefoner - Iphone. Med en rådyr totalpris på mellom 6200 og 14 000 kroner skremmes nå mange fra å vurdere Apples telefon seriøst. Men det finnes omveier.

Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom. (Foto: Netcom)
Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom. (Foto: Netcom)

For selv om beregninger viser at Netcoms abonnement lønner seg dersom du passer inn i abonnementets bruksmønster, så finnes det flust av grunner til å ville slippe bindingen til Netcoms Italk. Er du kunde hos en billigoperatør og ønsker å forbli det? Eller bruker du kanskje telefonen lite?

Bryt etter én måned

Alle som kjøper Iphone kan bryte abonnementet etter én måned, mot et fast gebyr på 2400, 3000 eller 3500 kroner, avhengig av hvilket abonnement du har tegnet.

Ifølge Øyvind Vederhus i Netcom vil på ingen måte oppfordre eller oppmuntre folk til en slik fremgangsmåte, men vedkjenner seg ordningen.

– Siden dette er et brudd ønsker jeg ikke å kommentere fremgangsmåte. Men dersom man ønsker å bryte avtalevilkårene gjøres dette på normalt vis mot gebyr.

På normalt vis betyr i enkelhet å gå til nærmeste Netcom-forhandler og si opp abonnementet.

Vil sjelden lønne seg

Men du skal bruke telefonen eksepsjonelt lite for at dette skal lønne seg. Netcoms tre abonnementsløsninger koster riktignok 399, 699 eller 1099 kroner måneden, men gir samtidig en hel del fri ringetid inkludert i månedsprisen. Ifølge bereginger Din Side og VG Nett har gjort på abonnementet er det svært vanskelig å få til en lignende helhetspakke hos konkurrenter uten at prisen blir den samme eller høyere.

Eksempler VG opererer med viser at One Call er nærmest å matche Netcoms Italk Small. Her får du 100 minutter ringetid, 100 SMS og 100 MB hver måned inkludert i månedsavgiften på 399 kroner. En lignende pakke fra One Call koster 518 kroner.

Her er de norske prisene

  Italk Small Italk Medium Italk Large
Pris 8 GB 1390 kr 690 kr 1 kr
Pris 16 GB 2290 kr 1 590 kr 890 kr
Månedspris 399 kr 699 kr 1099 kr
Ringetid inkludert 100 minutter 300 minutter 1000 minutter
SMS inkludert 100 stykk 300 stykk 1000 stykk
Data inkludert 100 MB 300 MB 1000 MB

En av årsakene til at prisen blir stivere er datatrafikken. Mens det å ringe og sende SMS som regel er billigere hos de små operatørerene, er data fortsatt dyrt. Kun fastprisavtaler på data ala Netcoms Connect eller Telenors Mobilt Bredbånd lar deg slippe unna datapriser som løper løpsk. Ironisk nok sitter Netcom med en av markedets beste fastprisavtaler på 499 kroner måneden for fri datanedlasting. Øvrige operatører tar fra 400 og oppover.

Fjerner du databruken vil et abonnement fra MTU gi 100 ringeminutter og 100 SMS for 15 kroner måneden. Her øker også utgiftene mindre jo mer du ringer i forhold til Netcoms Italk-abonnementer. Dette sammen med andre billig-løsninger vil isolert sett være billigere på SMS og tale enn Netcoms Italk-abonnement, og vil isolert sett lønne seg om du ikke ønsker Italk-abonnementene overhodet.

Totalpris: Minst 4189 kroner

Dersom du allikevel har bestemt deg for å bryte bindingen til Netcom, så lønner det seg faktisk å kjøpe den dyreste Iphone-pakken med Italk Small. Da blir totalprisen 4189 kroner. Kjøper du heller telefonen med Italk Large blir totalprisen 4600 kroner.

Tilsvarende priser for 16 GB-versjonen er 5290 kroner dersom du velger dyreste abonnement og 5090 kroner for Italk Small.

Når det er sagt skal det understrekes at det å trekke seg fra bindingen halvveis ute i bindingstiden eller erstatte bindingsabonnementet med noe tilsvarende ikke er å anbefale. Til det er prisen for høy.

– Ikke til pynt

Men til tross for at slike brudd i praksis er som å kjøpe telefonen uten abonnement vil ikke Netcom komme med en Iphone uten binding eller med kontantkort.

– Grunnen til at vi tilbyr Iphone med tre abonnementer er at vi ser at Iphone endrer bruksmønsteret til folk, noe våre abonnement er tilpasset. Du kjøper ikke Iphone til lite bruk eller pynt, du kjøper den for å bruke store mengder data og der kommer Italk gunstigst ut. Det er bare å sjekke Telepriser, sier Vederhus til Amobil.

Les gjerne også "Iphones verste rivaler" for forslag på alternativer.

(Kilde: Apple, Netcom, VG, Din Side, Telepriser)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen