Skal du ha fasttelefon?

Mange er for tiden på flyttefot og mye skal være med på lasset.

Både sofa, klesskap og hund skal pakkes ned og flyttes over.

Siden mars i år har du også kunnet ta med deg ditt gamle nummer til fasttelefon når du flytter.

Men hva slags telefonløsning skal du velge når du så er på plass i ny bolig?

Analog telefon
Den gamle løsningen med analog fasttelefon er en gammel slager.

Om du kun ønsker en enkel telefon kan dette godt være løsningen for deg. En analog telefonløsning er meget prisgunstig.

Et analogt abonnement koster deg mellom 79-99 kroner i måneden.

I så fall kan du bruke den analoge linjen for å koble deg til nett via modem, men dette vil gå ekstremt sakte etter dagens standard.

Eneste aberet med analog linje er at du ikke kan se på displayet hvem som ringer. Men om du ønsker litt ekstra spenning i hverdagen så er dette noe for deg.

ISDN
ISDN var det store på slutten av 90 tallet. Endelig kunne poden surfe på nettet mens mor pratet i telefonen. Det ble ikke noe mer krangel om hvem som skulle bruke linjen når man fikk hele to stykker inn i huset.

I tillegg gikk nettet plutselig mye kjappere. Og de gangene foreldrene var borte kunne man kapre begge linjer og kjøre opp hastigheten til det dobbelte.

Det var cirka på denne tiden at spilling via nett tok av og telefonregningene i de fleste hjem med tenåringer i huset sprang til værs.

To eller en linje
Du kan fortsatt bestille et ISDN abonnement med to linjer om du vil. Men om du har ADSL er dette en dårlig ide. Du må nemlig betale mellom 159-250 kroner i måneden for dette abonnementet. Om du ikke har absolutt behov for to fasttelefoner samtidig nå som mobilen er allemannseie, så er dette bortkastede penger.

Du kan også bestille ISDN med kun en linje. Du må da betale mellom 99-179 kroner i måneden. De ekstra kronene i forhold til analog fasttelefon betaler du for å se hvem som ringer. Om det er verdt prisen bestemmer du selv.

Fra to til en
Nå som de fleste har bredbånd i en eller annen form har det vist seg lite nyttig å ha to linjer på fasttelefonen i hjemmet. Du kan derfor bestille nedgradering av ditt abonnement fra en til to linjer. Vel og merke ved å betale et gebyr på cirka 100 kroner.

Bredbåndstelefoni
Mens ISDN med to linjer var den store slageren på slutten av 90-tallet, så er det bredbåndstelefoni som i våre dager går som en bølge over landet.

Alle selskaper som tilbyr bredbånd gir deg også muligheten til å få en fasttelefon tilknyttet dette.

Mektig irriterende for de som slett ikke har bruk for en slik løsning og må betale ekstra for å ikke ta den i bruk.


Dårlig start
Bredbåndstelefonen fikk en treg start. Ikke fordi kundene var skeptiske, men på grunn av den elendige forbindelsen denne løsningen ga i starten.

At ny teknologi medførte skurrete og hakkete lyd ble ikke tatt vel imot i norske hjem.

Bedre idag
I dag er derimot løsningen kraftig forbedret og skurringen har for lengst blitt langt mindre. Ifølge Post- og teletilsynet sin undersøkelse anbefaler faktisk åtte av ti nordmenn denne løsningen. Vel og merke er det ifølge samme undersøkelse fortsatt 58 prosent som mener kvaliteten fortsatt er dårligere enn eldre løsninger.

Om de resterende 42 prosentene bare har blitt vant til støy under samtalen sier undersøkelsen ingenting om. Men om du vil følge med i tiden så er dette løsningen for deg.

Kast fasttelefonen
Om du vil være ennå mer fremtidsrettet så kan du rett og slett frigjøre deg fra fasttelefonens lenker og kaste hele sulamitten. Bredbåndstelefonen henger allerede etter skal vi tro de innovative på nett. Her er det direkte chat med lyd og bilde som gjelder.

Og prisen er heller ikke ille på dette markedet.

Hold kontakten med Skype
Skype er nok den tjenesten som ligger lengst frem når det gjelder kommunikasjon over nett.

Her er det ingen etableringsavgift, ingen flytteavgift og ingen faste månedsbeløp som må betales.

Kommunikasjon mellom to personer på nett koster deg ingenting og hvis du ringer via Skype til mobiltelefon så blir det billigere enn om du bruker fasttelefon.

Når du kan bruke video i tillegg, så er dette absolutt ingen dårlig ide.

Kvaliteten er likevel varierende og om du irriterer deg over skurring i bredbåndstelefonen så er nok ikke dette løsningen for deg.

Om strømmen går ned og desktopen gir seg så vil du heller ikke kunne bruke tjenesten for å kontakte din lokale strømleverandør.

Om du heller ikke har strøm på mobilen så blir du nok nødt til å sitte i mørket.

Utgifter ved flytting
Når du flytter og tar fasttelefonen med så har de fleste selskapene en rimelig avgift for flytting av abonnement. Å opprette et nytt kan derimot koste deg dyrt.

Telenor tar svimlende 1490 kroner for å gi deg ISDN med to linjer. Rimelig dyrt for en tjeneste som nærmest er overflødig. Flere selskaper har også oppsigelsesgebyr om du har bundet ditt abonnement over en lengre periode.

Men her er det likevel penger å tjene om du finner et billigere abonnement som passer nettopp deg.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen