Skal bli bedre enn GPS

Illustrasjonsfoto: Thomas Benk

Nytt GPS-aktig system finner ut nøyaktig hvor du er

Med feilmargin på noen få tommer.

Vanlig GPS kan være nyttig å bruke på smarttelefonen, i bilen eller liknende. Presisjonen på nøyaktig hvor man er plassert er ofte så som så, men nå hevder et nystartet australsk firma at de har økt treffsikkerheten – noe som skal gjøre at lokaliseringsenheter finner ut nøyaktig hvor du befinner deg – med noen få tommers feilmargin.

Australske Locata har visstnok funnet ut hvordan man øker treffsikkerheten ved å etterlikne funksjoner til verdensrombaserte GPS-satelitter – men på en mer nærliggende og billigere måte.

Bruker tidsforskjeller

Locatas teknologi benytter seg av bakkebaserte "LocataLites" – enheter på størrelse med vanlige bøker – plassert rundt omkring på et gitt område. Hver enhet har en klokke og kommuniserer med andre LocataLites i nærheten, for på den måten å synkronisere tid med de andre.

Når en håndholdt enhet innen dekningsområdet sender forespørsel om å finne ut sin plassering, spør den alle LocataLite-enhetene i nærheten. Den håndholdte enheten finner deretter ut hvor langt unna den er hver LocataLite ved å måle tidsdifferansen fra hvert signal den får tilbake – med marginer på noen få nanosekunder.

Ved å bruke disse tidsforskjellene kan den håndholdte enheten triangulere sin posisjon innen området til LocataLite-enhetene, og finne ut nøyaktig plassering.

Billigere og enklere

Siden LocataLite-enhetene er plassert på bakken fremfor oppe i verdensrommet, tar det kortere tid å motta signalene. GPS-satelitter bruker i tillegg dyre atomklokker, mens Locata-boksene benytter seg av enklere og billigere teknologi og WiFi for distribusjon.

Dette gjør enhetene mye billigere å sette ut, noe som kan øke dekningsområder til å også gjelde steder som tradisjonelle GPS-tjenester ikke klarer å dekke.

Planer om ekspansjon

Per i dag blir Locatas system brukt innen spesielle områder – som for eksempel det amerikanske luftforsvarets missilprøvefelt White Sands i New Mexico.

Fra og med neste måned har Locata planer om å jobbe med andre selskaper om å få teknologien inn i mindre mottakere og om mulig forsterke allerede eksisterende GPS-basert teknologi.

(Kilde: Consumer Reports)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen