Skal alle borgere overvåkes?

Skal alle borgere overvåkes?

Danmark innførte 15. september nye anti-terrorlover.

Som en følge av de nye anti-terrorlovene overvåkes all internett- og teleaktivitet ved danske hoteller, kafeer og campingplasser.

Les også:
Norske turister i Danmark overvåkes
.
Overvåker studenter via Facebook
.
Innbyggerne overvåker politiet


Overvåkning av telekommunikasjon
Teknofil beskrev i forrige uke hvordan de nye anti-terrorlovene i Danmark har medført at alle norske turister risikerer å bli overvåket ved danske hoteller. Hoteller som tilbyr Internett og romtelefoner er pålagt å lagre hvor det ringes, hvem som ringer og når det ringes.

I tillegg til informasjon om telefonsamtaler lagres også e-postadresser til avsendere og mottakere. Hvilke nettsider du har besøkt, når dette skjedde og hvilken maskin du brukte legges også i en base. Disse opplysningene er hotellene pålagt å lagre i et år.

Åpne nettverk uten pålogning er derimot utelatt fra det nye reglementet.

Må ha dommerkjennelse
Ifølge danske Telestrategisk kontor er det likevel strenge regler for hvem som har tilgang til disse opplysningene.

- Hotellene er pålagt å lagre disse dataene og også gjøre det mulig for politiet å kunne avlytte pågående samtaler. Men her ligger fortsatt personvernreglene til grunn så politiet må fortsatt ha en dommerkjennelse for å få utlevert opplysningene eller avlytte en samtale. Hvis de har dette så kan hotellene gjøre opplysningene tilgjengelige, forklarer sjef for Telestrategisk kontor, Peter Hindsberger til Teknofil.

Kontaktperson med tilgang
Hvordan hotellene gjennomfører dette er opp til hvert enkelt hotell, men de er pålagt å drifte et døgnbemannet kontor med en kontaktperson som til enhver tid kan bistå politiet.

Denne personen vil altså ha full tilgang til opplysninger og data som er lagret, men kan ikke gå inn i disse uten politiets forespørsel ifølge Hindsberger.

Ny tendens
Norske Datatilsynet følger på sin side nøye med på utviklingen. Spesielt interessant blir det når svenske og norske myndigheter kommer med sine løsningsforslag for implementering av datalagringsdirektivet.

- I Norge må det en lovendring til for å implementere datalagringsdirektivet, dette er et system som innen 2009 skal innføres i hele EU. For personvernet har det store følger i og med at det er en lagring av personopplysninger som berører alle. I Norge må det i dag et spesifikt formål til for å gjennomføre slik lagring, for eksempel faktureringsformål. De nye lagringsreglene viser derimot en ny tendens i samfunnet som vi ikke har hatt tidligere. Det er all grunn til å følge med på utviklingen. Man må ta stilling til om man ønsker å velge overvåking av alle borgere som en løsning for fremtiden, sier senioringeniør i Datatilsynet Atle Årnes.

Det blir da spennende å se hvordan norske myndigheter vil forholde seg til dette i tiden fremover.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen