(Bilde: Telenor)

Skal holde massiv kriseøvelse

Oslo skal fylles med både forsvaret og digitale soldater.

Telenor leverer i dag infrastruktur i Norge som vi alle er avhengige av. Derfor skal selskapet gjennomføre en storstilt kriseøvelse for å simulere mulige scenarioer i cyberdomenet, og avdekke hvilke sårbarheter vi står ovenfor dersom et angrep eller en katastrofe skulle inntreffe. 

Øvelsen finner sted samtidig som Forsvaret skal gjennomføre sin «Øvelse Hovedstad», som skal foregå i Oslo og Akershus fra 29. august til 5.september. 

Store aktører innblandes 

Storm J. Landaasen, Telenor Norge, gjør seg klar for kriseøvelse.
Storm J. Landaasen, Telenor Norge, gjør seg klar for kriseøvelse. Foto: Telenor

Øvelsen har fått navnet CyberDawn, og gjennomføres fra 3. september til 4. september. I tillegg til å øve sin egen kriseorganisasjon, vil selskapet samkjøre øvelsen med andre aktører. Cyberforsvaret, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), Politiet, Post- og teletilsynet, Evry, DNB og Sparebank 1 skal alle være med, for å teste grensesnitt og synliggjøre sårbarheter. 

– Hendelser i cyberdomenet krever hurtig samhandling på tvers av bransjer og sektorer. Vi bruker alle den samme teknologien, vi har alle mange av de samme sårbarhetene og vi har derfor noe å lære av hverandre. Øvelse CyberDawn skal forhåpentligvis gi de øvende parter utfordringer og ikke minst mulighet til problemløsning innenfor dette feltet, sier Storm J. Landaasen, som er øvingsansvarlig og sikkerhetssjef i Telenor Norge.

Avdekke behov

Gjennom Øvelse CyberDawn, håper sjefen for Cyberforsvaret, generalmajor Roar Sundseth, at øvelsen vil resultere i kompetansebygging som gjør det mulig for Norge å komme truslene i cyberdomenet i forkjøpet:

– Gjennom øvelse CyberDawn vil vi trene våre mobile kapasiteter for datanettverksforsvar, samtidig som vi hjelper våre samarbeidspartnere til å nå sine øvingsmål. For vår del er det også viktig å få utforsket hvilke behov politi og næringsliv kan ha for støtte fra Forsvaret innenfor Cyberforsvarets ansvarsområde, sier Sundseth.

Samtidig med Øvelse Hovedstad

Øvelsen Cyberdawn er som nevnt lagt til samme periode som Forsvarte gjennomfører sin egen «Øvelse Hovedstad».  I pressemeldingen heter det at Øvelse Hovedstad vil gripe inn, men ikke være en del av CyberDawn. 

Forsvarets kommende øvelse vil omfatte rundt 2000 soldater fra avdelingene Heimevernet, Telemarksbataljonen, Hans Majestet Kongens Garde og Sjø- og Luftforsvaret. 

De to øvelsene griper inn i hverandre når Forsvaret skal sikre Telenors hovedkontor, og flytte Telenor-personell fra Fornebu i det aktuelle tidsrommet øvelsene varer. 

Data vil ta en stadig større del i moderne krigføring.
Les om hvordan dataormer og virus blir fremtidens våpen »

(Kilde: Pressemelding)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen