Skal gjøre Raspberry Pi enkelt nok for de minste
(Bilde: Kano Computing / Shutterstock)

Skal gjøre Raspberry Pi enkelt nok for de minste

Kano er en komplett pakke med lettfattelige instruksjoner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

«Lær Kidsa Koding» er både en slags programmeringsdugnad og et småuhipt mantra som har gått igjen i diverse medier over de siste par årene. Målet er å gjøre de oppvoksende generasjonene interessert i å skape noe med datamaskinene, fremfor kun å bruke dem til e-sport og generell moro.

Flere har kastet seg inn i kampen om å gjøre programmeringsplattformene både mer tilgjengelige og anvendelige. Den rimelige småtassen Raspberry Pi er kanskje plattformen som har kommet lengst, der blant annet Google har lagd et eget læringsverktøy.

Kano er en (nesten) komplett Raspberry Pi-pakke.
Kano er en (nesten) komplett Raspberry Pi-pakke.Foto: Kano Computing

Et annet Raspberry Pi-konsept er Kano, som så avgjort også er myntet på barn. Men mens du med en vanlig Raspberry Pi må ha en viss peiling på datamaskiner, ha et kompatibelt tastatur, strømadapter og annet utstyr, for ikke å glemme et SD-minnekort som du må legge inn et egnet OS på, er Kano en mer komplett og nybegynnervennlig løsning.

Det du trenger

Som typisk nok for i våre moderne tider er Kano et Kickstarter-prosjekt, og kommer med alt du skal behøve inkludert.

En skjerm eller TV følger riktignok ikke med, men ellers får du en Raspberry Pi model B, tastatur med pekeplate som både kan kobles til kablet og trådløst, kabinett, strømforsyning, kabinett-kompatibel høyttaler og Wi-Fi-dongle – samt det du skulle trenge av kabler og litt småsnacks til å pynte opp med.

Enkle instruksjoner.
Enkle instruksjoner.Foto: Kano Computing

Dessuten er det viktig å ikke glemme de medfølgede illustrerte heftene og SD-minnekortet på 8 GB med operativsystemet Kano OS. Det ene heftet forteller i detalj om hvordan delene skal settes sammen – så enkelt at selv junior skal klare det – mens det andre heftet forteller om hvordan man skal komme i gang med Kano OS.

Alt som følger med.
Alt som følger med.Foto: Kano Computing

Operativsystemet er ikke overraskende basert på Linux og skal være barnevennlig i den form at koding kan læres gjennom å følge et nivåsystem der man modifiserer spill som Snake, Pong og Minecraft med «Kano Blocks» – litt som et puslespill der man umiddelbart ser forandringene.

Det er dessuten åpen kildekode, så det finnes musikk- og videospillere å leke seg med – samt andre prosjekter som kommer til.

Prisen for hele sulamitten er oppgitt til 150 euro, noe som er langt mer enn de rundt 300 kronene som det koster for en enslig Raspberry Pi model B. Men hvis du regner inn programvaren og alt ekstrautstyret er det jo faktisk ikke så aller verst likevel.

Raspberry Pi er en allsidig sak:
Slik bygger du din egen emulatorkonsoll >>> (Ekstra)

Kilde: The Verge

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen