Nå skal franskmennene ta fritiden tilbake.
Teknofil
Nå skal franskmennene ta fritiden tilbake. (Bilde: Shutterstock)

Skal franskmenn bannlyse jobb-epost etter 18:00?

Misforstått oppfatning om ny arbeidslov har forundret mange.

Før helgen ble det rapportert om at den franske livsstilen tar en ny vending, da den franske regjeringen tilsynelatende hadde innført en lov som gjør at man ikke må svare sjefen utenom kontortid.

I følge blant annet The Guardian og Techspot gikk den nye loven ut på at alt IT-relatert arbeid etter klokken 18 er ulovlig, slik at du som franskmann faktisk ikke kunne ha sjekke jobbmail, telefoner eller tekstmeldinger fra kontoret, selv om du skulle hatt lyst til det.

The Guardian var første, internasjonale medie som fortalte om nyheten, og deres misoppfatning har blitt fanget opp av flerfoldige nettaviser. Nå viser det seg imidlertid at loven er noe annerledes enn beskrevet ovenfor.

Kun et krav om nok hvile

Misoppfatningen gikk på at franskmennene måtte skru av telefonen etter klokken 18, mens det nye lovforslaget kun sier at det er et krav om nok hvile mellom arbeidsøktene. En kan jobbe i maksimalt 13 timer om dagen, og derfor skal ikke jobbmail og henvendelser besvares utover disse timene, ifølge den nye loven.

Takket være smarttelefonen har det blitt enklere å være tilgjengelig døgnet rundt, uansett hvor man befinner seg. Dette er nok den viktigste årsaken til at franskmennene nå innfører "ulovlig overtidsarbeid", som skal gi arbeiderne lov til å si nei når det kommer en henvendelse fra kontoret.

Og det er bevist at mange gjør arbeid rundt middagsbordet:
Forskning viser at stadig flere gjør jobb på fritiden »

(Kilde: ComputerMagazine)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen