Skal det være et objektiv fra 1800-tallet?
(Bilde: Lomography.com)

Skal det være et objektiv fra 1800-tallet?

Nytt prosjekt gir liv til et steingammelt objektiv.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det originale Petzval-objektivet var egentlig konstruert for storformat.
Det originale Petzval-objektivet var egentlig konstruert for storformat.Foto: Lomography.com

De aller fleste som produserer fotoutstyr i dag titter i hovedsak fremover når de skal designe og utvikle nytt fotoutstyr. Det finnes imidlertid enkelte entusiaster som heller ser tilbake i tid når de skal finne inspirasjon.

Fotofellesskapet Lomography er en organisasjon som utelukkende arbeider med å holde liv i gammelt kamerautstyr slik at også den yngre garde skal ha mulighet til å kunne kjøpe fotoutstyr som hadde sin storhetstid for mange tiår siden.

Les også: Refleksjon: Lomografi fyller 20 år

Nå har imidlertid Lomography virkelig gått langt tilbake i tid, og funnet et objektiv som de ønsker å sette i produksjon. Objektivet de ønsker å gjenoppfinne er basert på et objektiv oppfunnet av den slovakiske oppfinneren Joseph Petzval i 1840.

Objektivet var opprinnelig konstruert for storformatfotografering, men den nye, oppdaterte versjonen skal være optimalisert for 35 mm format. Dette betyr at objektivet vil kunne brukes på både digitale og analoge kamerahus.

Det originale Petzval-objektivet til venstre, den nye modellen til høyre.
Det originale Petzval-objektivet til venstre, den nye modellen til høyre.Foto: Lomography.com

Så en liten bit for de mer tekniske interesserte: Objektivet har en meget enkel optisk konstruksjon, som består av to og to sammenlimte linseelementer, med manuelle blenderskiver plassert mellom de to elementene. Blenderskivene består av seks skiver med verdier fra f/2.2 til f/16.

Utformingen av linsene gir en meget spesiell effekt, som gjør det velegnet til portrettfotografering. Der vanlige objektiver er konstruert slik at fokusplanet er rett har Petzval-objektivet linselementer som skrår fokusplanet slik at bare senter av bildet blir skarpt. I tillegg har objektivet en kaftig vignettering, slik at hjørnene i bildet blir mørkere eksponert enn resten av bildet. Effekten kan tydelig sees i bildet under:

Objektivet gir en meget spesiell effekt, som gjør det godt egnet til portrettfotografering.
Objektivet gir en meget spesiell effekt, som gjør det godt egnet til portrettfotografering.Foto: Lomography.com

Les også: Billig mellomformat fra Lomo

Lomography har per i dag nådd summen de trengte for å sette objektivet i produksjon. Produsenten håper å kunne begynne levering av objektivet allerede i desember, og veiledende utsalgspris vil være rundt 499 amerikanske dollar, eller rundt 3000 norske kroner før skatter og avgifter.

Synes du dette objektivet virket interessant kan du finne mer informasjon på Lomographys hjemmeside. Det er også mulig få mer informasjon om objektivet i videoen under, som ble laget i forbindelse med kickstarter-prosjektet til objektivet:

The Lomography Petzval Portrait Lens from Lomography on Vimeo.

Les også: Lomos nyeste med ultravidvinkel

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen