Sjeldent månekamera går under hammeren
(Bilde: WestLicht/montasje)

Sjeldent månekamera går under hammeren

Har du halvannen million til overs, kan det bli ditt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Av de 14 kameraene som ble tatt med opp til månen i perioden 1969 til 1972, fikk bare ett kamera være med ned til jorden igjen. Dette skal nå auksjoneres bort på WestLicht Photographica Auction i Wien, melder The Verge.

Det svenskproduserte kameraet er av typen Hasselblad LUNAR MODULE PILOT CAMERA 70 mm, ifølge kildene. Trolig er det det samme som et Hasselblad 500EL EDC (Electric Data Camera).

– 100 prosent ekte, lover auksjonæren

Foto: Hasselblad

Astronaut Jim Irwin tok 299 bilder med akkurat dette kameraet på Apollo 15-ferden i 1971. Det er merket med tallet 38, det samme tallet som bildene skal være merket med, og som beviser at dette kameraet faktisk har blitt brukt til å ta bilder på månen, ifølge auksjonshuset.

De øvrige 13 kameraene som besøkte månen, fikk derimot ikke bli med tilbake fordi astronautene ville spare vekten. Det gjør Hasselblad-kameraet som nå skal til auksjon ekstra sjeldent. Hasselblad selv oppgir på sine nettsider at 12 kameraer av deres EDC-kameraer var med opp til månen, men at samtlige ble etterlatt. Kun filmen ble tatt med tilbake til jorden.

Prisantydningen for Hasselblad-kameraet som skal selges, ligger på mellom 150 000 og 200 000 euro. Altså er det ikke usannsynlig at det vil gå for rundt halvannen million kroner under auksjonen 21. mars, 2014.

Vil du vite mer?
Derfor ligger det 12 svenske kameraer på månen »

(Kilder: The Verge, WestLicht)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen