Sjekk ut solskipet!

Sjekk ut solskipet!

Soldreven hybrid mellom fly og luftskip tar av.

Et nyoppstartet selskap i Canada har skapt et soldrevent luftfartøy som er en hybrid mellom luftskip og fly. Toronto-baserte Solar Ship mener alvor og har fullført arbeidet med og prøvefløyet en prototype kalt Caracal.

Ifølge Solar Ship vil slike luftfartøy kunne bidra med billig og enkel transport til fjerntliggende strøk eller drive med bistandsarbeid i områder med humanitære katastrofer.

30 tonn uten CO2

Solar Ship har konsepter for flere ulike typer av soldrevne luftfartøyer, med forskjellige målsettinger for hva de kan drive med. De er totalt tre stykker og heter Caracal, Chui og Nanuq.

Chui har for eksempel en rekkevidde på 1000 km, trenger et landingsområde på bare 100 meter, og kan bære opptil et tonn med last.

Nanuq er den største modellen og skal kunne bære hele 30 tonn med last – helt uten bruk av drivstoff som slipper ut CO2.

Finnes på ekte

Solskipene består av en unik kombinasjon av heliumballonger og solcellepaneler. Heliumet holder luftfartøyet svevende, mens solcellepanelene sender kraft til et innebygd batterissystem som sørger for fremdrift.

Modellen Caracal er foreløpig det eneste solskipet som faktisk eksisterer og er prøvd ut, noe som kan bli betraktet i videoen nedenfor:


Se også en offisiell reklamefilm for fartøyene på YouTube:


(Kilde: Toronto Star)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen