Sjekk om nettleseren din er sikker nok

Operativsystem og det meste av programvare blir stadig pusset på for å bedre på effektivitet, stabilitet og sikkerhet. Det betyr at det er flere gode grunner til å holde datamaskinen oppdatert - den blir mer stabil, får bedre ytelse og du kan nyte av høyere beredskap mot ondsinnet programvare.

Les også: 10 trinn for sikrere databruk

Men selv om mange av oss husker å oppgradere både operativsystem og til dels programvaren, er det likevel på nettleseren at mye av presset ligger. I vinter kikket vi på en rapport som sa at over 80% av truslene i dag er nettbaserte, og det er derfor spesielt viktig at nettleseren er frisk og rask.

Men selv om du kanskje holder nettleseren din oppdatert, er det også slik at de aller fleste av oss har ett eller flere tillegg eller utvidelser (også kalt plugins) til nettleseren. Disse tilleggene gir oss ikke bare utvidet funksjonalitet, de er også en potensiell inngangsport for hackere. Det betyr at tilleggene dine må holdes oppdatert.

Enkel sjekk på nett
Mozilla, som står bak den ikke helt ukjente nettleseren Firefox, har derfor fått opp en egen nettside og tjeneste kalt Plugin Check. Her kontrolleres det automatisk om dine nettlesertillegg er oppdaterte eller utdaterte, noe som respektive symboliseres med grønn (tommel opp) eller gul (oppdater) knapp. Får du en gul knapp skal det være så enkelt som å klikke på den for å hente og installere siste versjon.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Et tredje alternativ du kan få er en grå knapp. Denne dukker opp hvis tjenesten ikke klarer å bestemme hvilken plugin eller versjon du har. Da gjøres det i stedet et Google-søk når du trykker på knappen, der du forhåpentligvis settes på sporet av utviklerens hjemmeside, hvor du så kan hente siste versjon. Vi føler det for tiden er litt vel mange grå knapper, men siden tjenesten stadig oppdateres med flere tillegg forventer vi at dette bedrer seg etter hvert.

For de mest vanlige nettleserne
Det vi kanskje liker best er at Mozilla her ikke har gått ego og lagd en løsning som bare kan brukes for Firefox. Nei, her er du velkommen enten du bruker Opera, Chrome, Safari eller Internet Explorer. For sistnevnte er det riktignok begrenset støtte på grunn av at IE krever spesiell kode for hvert tillegg, men det virker fint for de mest kjente tilleggene.

Mozilla Plugin Check finner du altså på denne siden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen