Sjekk miljølisten her

Mobilprodusentene i Greenpeaces liste

Nokia: 8,0
Sony Ericsson: 7,0
Samsung: 6,7
Motorola: 6,7
Apple: 5,3
HP: 5,3
Panasonic: 5
LG: 4,3

Mobilprodusentene i Greenpeaces liste

Nokia: 8,0
Sony Ericsson: 7,0
Samsung: 6,7
Motorola: 6,7
Apple: 5,3
HP: 5,3
Panasonic: 5
LG: 4,3

Greenpeace har laget ny liste som avslører hvor miljøvennlige elektronikkprodusentene er. Alle produsentene som er tatt med er plassert i en skala fra én til ti.

Sist Greenpeace var ute med en tilsvarende liste fikk Apple gjennomgå så hatten passet. Denne gangen er det tydelig at Apple har forbedret seg, og scorer 5,3 poeng på skalaen.

Begrunnelsen er at de har konkrete tidsskjemaer for når de skal kutte de verste kjemikaliene, selv om de per i dag ikke tilbyr et eneste grønt produkt og i tillegg taper på dårlig returordning.

- Apple kan bli enda mer miljøvennlig hvis iPhone blir produsentens første grønne produkt. Det er ingen grunn til at det ikke kan bli det, siden Apple bruker minst én av de samme leverandørene som forsyner Nokia og Sony Ericsson med PVC-frie produkter, skriver Greenpeace.

LG er miljøversting
Den verste mobilprodusenten Greenpeaces liste er LG med bare 4,3 poeng, som ifølge Greenpeace har inkonsekvent returordning. De får imidlertid plusspoeng for at de har en helt miløjøvennlig mobiltelefon i sortimentet.

Klikk for større bilde.

Nokia er derimot den elektronikkprodusenten som scorer høyest av alle, med hele åtte poeng. Produsenten har kuttet ut de verste kjemikaliene. Greenpeace klager imidlertid over ufullstendig rapportering om resirkulering.

Sony Ericsson scorer syv poeng på listen. De har lovet å levere produkter som er frie for de verste kjemikaliene innen 2008, men Greenpeace krever bedre rapportering om returordning.

Tett etter Sony Ericsson kommer Samsung og Motorola, som scorer 6,7 poeng fordi de er sparsomme på kjemikalier. Retursystemet er imidlertid ikke globalt ennå hos Samsung, mens Motorola må få på plass klare skjemaer på når produktene skal være kjemikalfrie. Motorola scorer også poeng for å rapportere om resirkuleringsrate.

Du bør være obs på at listen Greenpeace har snekret sammen er på global basis, og er kanskje ikke representativt for Norge alene.

(Kilder: Greenpeace.org, Digi.no, IDG.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen