Sjekk bredbåndet ditt

Alle som har ADSL får dette via et nett de deler med andre. Operatørene regner belastning ut fra snittall og de "overbooker" ofte kraftig. Vi kjenner eksempler der folk har fått redusert prisen fordi operatøren ikke har maktet å levere det kunden betalte for.

Store avvik
Det er svært mange faktorer som bestemmer den hastigheten du reelt får. Trafikkbelastningen er den viktigste. Kvaliteten på kobberledningene en annen. Kapasiteten på DSLAM og rutere i sentralen. Transportnettet i byen og transmisjonettet ut i verden. I delte nett må du nok finne deg i at reell overføringshastighet på peak kan være 20-30 prosent lavere enn den du betaler for. Men det hender også at den er halvparten eller flere ganger mindre. Du kan måle hastigheten på speedometrene til Dinside.no eller Itavisen.no. Foreta gjentatte målinger om du har MYE dårligere hastighet enn det du betaler for. Noter resultatene. Klag om det er for ille.

Lokale variasjoner
Generelle målinger av operatøren kan gi en pekepinn, men er ikke holdbare i denne sammenheng. De lokale variasjonene hos en og samme operatør kan være meget store. Og noen steder kan det for eksempel variere mye fra bygård til bygård. Likevel: har du ikke bredbånd allerede og skal velge operatør: Spør først naboene om deres erfaringer. Svært mange steder har du nå et reelt valg mellom flere operatører. Hvor grensen for det akseptable går er ikke alltid godt å vite, men får du for eksempel 1 Mbit/s når du betaler for 2 Mbit/s har du iallfall svært gode muligheter til å få mye lavere pris.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen