Sjekk ut dette gigakameraet!

Sjekk ut dette gigakameraet!

Har en oppløsning på 3,2 gigapiksler fordelt på 189 bildebrikker

SLAC National Accelerator Laboratory er i ferd med å bygge et 3,2 gigapiksels teleskopkamera, kalt for Large Synoptic Survey Telescope (LSST). Den totale oppløsningen utgjøres av hele 189 bildebrikker, som hver og en har en oppløsning på 4K i begge retninger. Dette er kameraet som får selv de største av oss til å synke godt ned i jorden. Bruksområdet til kameraet er selvsagt forskning. Med på laget er Google og 19 universiteter i USA.

Vil du se hva slags type bilder teleskopkameraet vil ta? Klikk her for å se de forbløffende bildene som forgjengeren til LSST tok.

Konstruksjonstegning av det gigantiske teleskopkameraet LSST. Klikk på bildet for full oppløsning (Nei, det er dessverre ikke 3,2 gigapiksler).
Konstruksjonstegning av det gigantiske teleskopkameraet LSST. Klikk på bildet for full oppløsning (Nei, det er dessverre ikke 3,2 gigapiksler).

Målet med kameraet er å finne ut enda mer om asteroider og andre astronomiske undre. Når LSST er ferdigbygd vil det ifølge produsenten være verdens største digitalkamera, med et mål på 1,6 x 3 meter. Det er heller ikke verst lyssterkt heller, med en fast blender på f/1.2.

Les også: Godsaker fra verdensrommet.

Du stoppet kanskje opp da du hørte oppløsningen eller størrelsen, men vent til du hører den totale datamengden som dette kameraet vil produsere i løpet av ett år. Hele seks millioner gigabytes vil dette kameraet spy ut. Filstørrelsen til Nikon D800 virker ikke så problematisk nå lenger, kanskje? Som en kuriositet kan vi fortelle at denne årlige datamengden fra LSST-kameraet tilsvarer omlag 292 millioner bilder fra en Canon 20D.

Slik er det optiske designet i superkameraet LSST.
Slik er det optiske designet i superkameraet LSST.

Ikke noe antall du knipser i løpet av ett år, sier du? Det kan du være trygg på. Tar man utgangspunkt i at lukkeren til Canon 20D er bygget for å tåle i underkant av 100.000 bilder, så trenger vi nesten 2100 Canon 20D for å få til denne astronomiske bildefesten som LSST skal varte opp med. Utviklingen må ha gått lynraskt, for da Canon 20D ble lansert i 2004 trodde man nok at oppløsningen som satt i LSST var flere lysår unna, men den gang ei.

Les også: Hvordan bygge en galakse på to minutter.

Skulle du plassert kameraet på en (gigantisk) vektstål, må det 30 fullvoksne menn på 100 kilo til for å skape balanse. I hvert fall noenlunde, kameraet skal nemlig veie mer enn tre tonn når alle komponentene er på plass.

Setter vi alle gigantsammenligningene til side; det vil bli spennende å se hva dette massive teleskopkameraet er i stand til.

Hvis LSST noensinne vil se dagens lys, noe vi selvsagt håper det vil, så er planen at det i 2014 skal plasseres oppe i Andesfjellene i den nordlige delen av Chile. Landet, mest kjent for Augusto Pinochet og den pensjonerte fotballspilleren Marcelo Salas, får nå en turistattraksjon i stjerneklassen, spør du oss i Akam.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen