Sjekk hvor god dekning du har
(Bilde: Shutterstock)

Sjekk hvor god dekning du har

Det er enkelt å sjekke hvor signalet er best, enten du har en Android-telefon eller iPhone.

Bedre dekning til Norge

Amobil.no setter i denne artikkelserien fokus på mobildekningen i Norge. Hvilken operatør gir deg de beste surfehastighetene der du er, og hvordan bygger operatørene ut dekning i byer og i grisgrendte strøk?
 
Har du en historie om dårlig dekning? Del dem gjerne med oss ved å sende en e-post til tips@amobil.no.

Alle mobiltelefoner har en eller annen indikator som viser signalstyrke. Men hvor bra to eller tre streker eller prikker er, kan variere fra telefon til telefon. De fleste Android-mobiler og iPhone kan imidlertid vise signalstyrken som et tall i stedet – noe som gjør det enklere hvis du vil teste mottaksforholdene på ulike steder, eller se om det er forskjeller mellom ulike telefoner.

Signalstyrken vises i dBm, som er en måleenhet for signaleffekt i elektronisk utstyr. Jo større negativ verdi, jo dårligere er mottaksforholdene. -80 er med andre ord dårligere enn -75 dBm.

Signalstyrker på -60 til -90 dBm betyr at du har noenlunde god signalstyrke. Vi opplever selv rundt -75 til -85 her på vårt kontor i Oslo sentrum (signalstyrken utendørs er bedre enn innendørs). Får du -100 eller dårligere, risikerer du å miste signalet.

Android

  • Trekk ned varslingsfeltet ved å sveipe med fingeren fra toppen av skjermen og nedover. Velg tannhjulet for å gå til Innstillinger.
  • Velg Om enheten.
  • Trykk menyvalget Status. Signaleffekten i dBm skal nå vises på skjermen. Jo nærmere null tallet er, jo bedre er det.

iPhone

For å se signalstyrken på en iPhone, må du aktivere nerdemodus på telefonen – eller Field Test Mode, som det egentlig heter. Slik gjør du det:

  • Gå til det numeriske tastaturet du bruker når du skal ringe.
  • Tast inn denne kryptiske tallrekken: *3001#12345#*
  • Trykk Ring.

Du har nå aktivert Field Test Mode. Ikke bry deg om alle de kryptiske menyvalgene. Det du skal se etter, er dBm-tallet som står øverst til venstre på skjermen. Jo nærmere null tallet er, jo bedre er mottaksforholdene.

For nerdene: Lurer du på hvorfor det heter dBm og ikke bare dB – som i decibel? Det er fordi decibelverdien er oppgitt i forhold til 1 milliwatt (mW). En reduksjon på 3 dBm betyr en halvering av signalstyrken, som naturlig nok blir svakere jo lenger vekk fra basestasjonen du kommer. 0 dBm er 1 milliwatt, -3 dBm er 0,5 milliwatt, osv.

Få også med deg Norges største test av mobilt bredbånd:
Her får du raskest 4G-surfing med mobilen »(Amobil.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen