Hvis du puster og blåser inn i mikrofonen idet du skal ta et illustrasjonsbilde, mener appen at du har mindreverdighetskomplekser.
Teknofil
Hvis du puster og blåser inn i mikrofonen idet du skal ta et illustrasjonsbilde, mener appen at du har mindreverdighetskomplekser. (Bilde: V. Haugen, Teknofil.no)

Hva føler du nå?

Appen Moodies mener den vet svaret.

I januar kunne du lese om stemmeanalyseprogrammet til Beyond Verbal her på Teknofil. Det gikk ut på å snakke inn i en mikrofon i 20 sekunder, og deretter dukket det opp kjappe analyser av stemmeleiet på skjermen. Eksempelvis kunne den som snakket vise tegn på at vedkommende var ulykkelig med noe, uttrykke dominanse eller begjær, eller kanskje at han eller hun utviste høy grad av selvkontroll – kanskje for å skjule begeistring.

Nå har det kommet en iPhone-app fra samme selskap som heter Moodies, og den fungerer på omtrent samme måte. Forskjellen er at den er litt mer praktisk, siden du har appen på mobilen istedenfor PC-en.

Omstridt tjeneste

Ifølge Wall Street Journal høster Moodies både skepsis og nysgjerrighet fra eksperter og brukere. Mange er imidlertid ikke helt overbevist om at tjenesten klarer å plukke opp nyanser i toneleiet ditt, og deretter foreta en spontan-psykoanalyse av humøret ditt.

Det appen helt spesifikt gjør, er å måle tone, "timing", volum, pauser, stemmeenergi og et par ting til. Deretter blir denne informasjonen matet inn i appens database. Ut fra innlærte algoritmer klarer angivelig appen å hente ut den sinnstemningen eller det humøret som stemmer best overens utfra disse kriteriene.

Utviklerne mener at Moodies-appen kun er ment til eget bruk, og at resultatene ikke nødvendigvis bør tas 115 prosent bokstavelig. De fastholder likevel at analysene bør gi en slags indikasjon på hvilket humør du er i.

Gratis app

Så vil Moodies kunne gjøre samme nytte som en psykolog? Neppe. I alle fall med det aller første.

Derimot kan denne typen tjenesten på sikt bli brukt av selskaper til å oppdage svindel, sjekke flypassasjerer, følge med på ansatte eller velge rett kandidat på jobbintervju. Et par steg nærmere Orwells 1984, der altså. Av den grunn er det også flere som har påpekt allerede at slike tjenester kan føre til brudd på retten til privatliv.

Uansett, appen er gratis i AppStore nå, hvis du har lyst til å prøve den.

Mer om Beyond Verbal:
Her tester de tjenesten på Steve Jobs »

(Kilder: AppStore, Wall Street Journal)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen