Sjekk det knøttlille systemkameraet

Her er Pentax Q10

Samtidig ser et nytt objektiv dagens lys

Som kamera nummer to i Q-serien fra slippes nå Pentax Q10. Både vekt og størrelse gjør det til det aller minste speilløse systemkameraet som er å få tak i, bare med unntak av forgjengeren som var noen gram lettere. Bildebrikken er nå av typen bakbelyst CMOS-brikke med 12.4 megapiksler. I tilleg har autofokusen fått seg en overhaling og skal nå være bedre og raskere å bruke, skal vi tro produsenten selv. Attpåtil skal kamera være mer responsivt i bruk.

Rødfargen er... rød.
Rødfargen er... rød.

Kameraet får også mulighet for videoopptak i full HD, med 30 bilder per sekund. Som sin forgjenger har det også bildestabilisering, og dette er såkalt "sensor shift". Seriebildehastigheten kan settes til enten 5 eller 1.5. Det har fått en LCD-skjerm på 3 tommer, med en oppløsning på 460 000 bildepunkter. Kult er det også at kameraet støtter også timelapse-fotografering. Sist men ikke minst: ISO-verdiene strekker seg fra 100 til 6400. Prisen ser ut til å bli cirka 3500 kroner i kit med 5-15mm.

Som vi hintet til i ingressen kommer det også med et nytt objektiv til Q-systemet: SMC Pentax-Q 06 15-45mm f/2.8 gir deg et teleobjektiv tilsvarende 80-250mm omregnet til fullformat, og det med fast blenderåpning gjennom hele zoom-området. Objektivet veier kun 90 gram og består av 14 linseelementer i 10 grupper. Minste blender er førøvrig f/8, som kommer av diffraksjonsproblemer med såpass liten brikkestørrelse. For å kompensere har det et innebygd ND-filter som reduserer lysmengden om ønskelig. Som om dette ikke var nok har det innebygd lukker som skal motvirke "rolling shutter" under stillbildefotografering av motiver i høy hastighet. Prisen blir circa 1800 kroner.

Pentax Q-systemet har en cropfaktor på ca. 5.5 når vi sammenligner det med fullformat, og for de som trenger monster-lang brennvidde har du nå muligheten til å bruke en nyutviklet adapter for å bruke objektiver med Pentax' K-fatning på Q-systemet. Det nye objektivet som vi skrev om forleden dag, Pentax 560mm f/5.6 blir dermed forvandlet til et uhyre på over 3000mm. Prisen blir antageligvis cirka 1500 kroner.

Alle tre er i butikkene i løpet av oktober.

Kilde: PentaxForums.com

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen