Test

Sjefen over alle sjefer

Testresultater

Sony Ericsson P990i

Positive ting Komplett kontorverktøy med gode menyer og meget bra brukergrensesnitt. Har 3G, WLAN og FM-radio
Negative ting Litt stor, mangler Edge.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 6
Design
Design score : 4

Testresultater

Sony Ericsson P990i

Positive ting Komplett kontorverktøy med gode menyer og meget bra brukergrensesnitt. Har 3G, WLAN og FM-radio
Negative ting Litt stor, mangler Edge.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 6
Design
Design score : 4
Selv et par år etter at P910 kom på markedet, så er det mange som fremdeles sverger til denne mobiltelefonen som sitt mobile kontorverktøy. Riktig nok har den et dårlig kamera og mangler 3G, men brukergrensesnittet og de mange tileggsprogrammene har gjort den uunværlig. Nå er etterfølgeren her, med alle de gode egenskapene til P910, i tillegg til en rekke forbedringer.

WLAN, 3G og kamera på begge sider, FM-radio med RDS, aktivt skrivebord og nye snarveier i menyene – her er det mye å glede seg over. Dessuten er ordboken forbedret, slik at skriving av tekst går lettere, enten du skriver på qwerty-tastaturet under skjermen, eller på det numeriske tastaturet utenpå klaffen. 

Skjerm
Skjermen har høyere oppløsning og kameraet på baksiden kan ta bilder med autofokus og en oppløsning på 2 megapiksler. Kameraet i front er et VGA-kamera som brukes ved videosamtaler. Hadde P990 hatt støtte for Edge ville det ikke vært mulig å ønske seg mer – i alle fall ikke med dagens teknologi i mobilnettene. HSDPA for raskere data og DVB-H for bakkesendt digital-TV finnes fremdeles ikke i Norge.

Av utseende er P990 svært lik sine forgjengere. Det betyr at det er en større og tykkere mobiltelefon enn de fleste andre mobiltelefoner. For den som ikke er interessert i all funksjonaliteten P990 byr på, blir telefonen raskt for stor. 

Knapper
Sammenligner vi P990 med P910 legger vi raskt merke til at P990 har fått en rekke nye knapper. Kameraet har fått et deksel som beskytter linsen, og klaffen dekker mindre av skjermen enn før.

Det gode rullehjulet fra P910 er erstattet av et enklere hjul. Du kan fortsatt rulle opp og ned og kvitere med et trykk på hjulet, men det har ikke lenger funksjoner for vipping til sidene.

På siden av telefonen er det ellers de samme snarveiene som på Walkeman-mobilene. Det vil si en knapp som aktiverer musikkspilleren eller radioen, og en knapp som låser tastaturet. I tilegg finnes en ”tilbake-knapp” som tar deg ett og ett steg bakover i menyene. Holder du den inne kommer du til telefonens standby-skjerm.

På motsattside finnes en knapp for kamera, og en for Internett.

Menyene er lette å lære, men det kan være verdt å legge merke til to nye ikoner. Det ene er en sort V-liknende ikon, som lar deg starte nye meldinger, nye samtaler eller andre nye økter. Det andre er to små firkanter med piler på. Trykker du på dette ikonet kommer du til oppgavebehandling. Fra denne menyen kan du velge å gå til ett program som kjører i bakgrunnen, stoppe programmer du ikke bruker, eller starte nye programmer uten å avbryte programmer du måtte ha gående.

WLAN
P990 har WLAN, noe som gjør den egnet for nye programmer med støtte for IP-telefoni. Men dette forutsetter tilpasning av 3.parts programvare som vi antar er like om hjørnet. Ellers er WLAN ideelt for synkronisering av mobiltelefonen, nedlasting av e-postvedlegg osv.

Vi fant raskt ut hvordan vi skulle sette opp WLAN som tilkoblingspunkt for Internett, selv om programvaren i telefonen her nok har et forbedringspotensial.

På minnebrikken som følger med (64 MB Memorystick Duo Pro) ligger det flere programmer du selv kan velge å installere. Enkelte av disse er testprogrammer du må betale for om du vil beholde dem. Exchange Active Sync er imidlertid et gratisprogram som lar deg synkronisere telefonen mot en Microsoft Exchange Server slik at du får live e-post på mobiltelefonen. P990 støtter nemlig push, slik at du slipper å koble deg til nettet og søke etter e-postopdateringer. I stedet triller e-posten inn på samme måte som SMS. 

Minnekrøll
Vi satte opp Active Sync på noen sekunder, og det hele fungerer utmerket. Vi skal dog ikke underslå at telefonen her gjorde et par krumspring vi ikke helt forstod. Blant annet ga den oss ved et par anledninger beskjed om at minnet var fullt, til tross for at datamengden vi hadde utvekslet ikke på langt nær var stor nok til å fylle telefonens minne.

Løsningen ble å slå telefonen av og starte den på nytt. Forsøk på å lukke programmer for å frigi minne ble nemlig avvist med begrunnelsen ”ikke nok minne.”

P990 har en egen applikasjon kalt lagringsveileder. Denne skal vise deg hvordan du kan frigi minne. I praksis viser den deg bare at minnet er fullt, og hvilke programmer du har installert. Noen funksjon for å frigi minne som fremstår som opptatt når det ikke er det, har P990 ikke.

Qwerty-Tastaturet på P990 er lettere å bruke enn det som satt på P910. Flyttingen fra klaff til telefon gjør at tastaturet blir mye stødigere. Prediktiv tekstinput gjør også skrivingen enklere (telefonen foreslår ord den tror du kommer til å velge).

Officefunksjonene er også gode. Du kan både åpne og redigere vedlegg. Har du et eksternt tastatur kan du bruke P990 omtrent som du ville brukt en laptop. Her er regneark, Word og presentasjonsviser.

Nettleseren er fra Opera, og fungerer svært godt. Den store skjermen egner seg enten du vil lese WAP eller se fullblåste HTML-dokumneter. 

Visittkortskanner
Kameraet har en egen funksjon for skanning av visittkort. Snarveien til dette programmet ligger riktig nok ikke i menyene på telefonen, i alle fall ikke på vårt tidlige testeksemplar. I stedet fant vi det som alternativ under ”mine snarveier”.

Visittkortskanneren fungerte overraskende godt, også når vi forsøkte oss med et slitt kort med notater på. Kontaktfeltene havnet der de skulle, og vi måtte bare korrigere en liten skrivefeil; Dagfinn var blitt til Dag;inn. Etter korrekturlesningen lagret vi kortet i ”kontakter”, og i neste øyeblikk var kontakten oppdatert på alle våre Active Sync-kompatible enheter. Selve bildet vi knipset ble lagret i en egen mappe for visittkort. Så kan vi lese av notatene vi har gjort på selve kortet også! 

Håndskrift
Skriftgjenkjenningen på P990 skal være forbedret i forhold til P990. Fortsatt er det imidlertid slik at du må skrive en og en bokstav på skjermen. Sammenhengende ord, eller ”doktorskrift” er telefonen ikke i stand til å tyde. Du står imidlertid nokså fritt til å velge hvilken skriftform du vil bruke, så lenge du skriver tilnærmet normert.

For den som synes håndskrift er vanskelig finnes det to alternativer. Det ene er det omtalte qwerty-tastaturet under skjermen. Det andre er et virtuelt tastatur på skjermen. Det virtuelle tastaturet dukker opp når du klikker på ikonet som illustrerer tastatur nederst i skjermbildet.

Det virtuelle tastaturet har i motsetning til tastaturet under skjermen også bokstavene æøå. For å få frem dette på tastaturet under skjermen må du trykke flere ganger på a (æ og å) eller o (ø). Du venner deg raskt til det, særlig om du har stavet deg gjennom SMS uten T9 noen ganger.

Mobiltelefonen har flere programmer for nytte og underholdning. Her er stoppeklokke, alarm, nedtellingsur og spill. På minebrikken finnes programvare for MSN-chatting (IM+). Programmet er også kompatibelt med flere andre chatte-tjenester. Du kan se film, spille musikk, regne på avansert kalkulator, lese bøker, tegne figurer, chatte, sende post, ta opp video og mye mer.

P990 er en proffmobil som vil glede mange i lang tid fremover.

 
Her kan du laste ned brukerhåndboken for P990i i norsk utgave og engelsk utgave .Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen