Anmeldelse
Kraken og Pegasus i fri utfoldelse.

Sjarmerende titaner

I disse dager går Clash of the Titans med blant andre Sam Worthington og Liam Neeson på kino, og dermed blir filmen fra 1981 med samme navn og handling sluppet på Blu-ray-markedet. Vi befinner oss i den antikke verden i en tid hvor gudene på Olympen blandet seg mer inn i jordlige affærer enn hva som var godt for dem. Zevs' dødelige sønn Persevs møter en rekke prøvelser når han kappes om den samme prinsessen som den onde og stygge sønnen til gudinnen Thetis, og møter på en rekke mytologiske skapninger som Medusa og Kraken i et fantasifullt eventyr.

Clash of the Titans er regissert av den noe ukjente Desmond Davis. Da er det bra at de har fått med seg selveste Ray Harryhausen på laget – den legendariske stop-motion-makeren som står bak effektene i filmer som Jason and the Argonauts og Sinbad and the Eye of the Tiger. Blant rollene i filmen finner vi en lang rekke med kjente og kjære navn som Laurence Olivier, Ursula Andress, Maggie Smith og til slutt Harry Hamlin i hovedrollen som Persevs.

Eventyret i fokus

Clash of the Titans er en skikkelig god og gammeldags eventyrfilm med rikelige doser av action og fantastiske skapninger. Vi blir raskt introdusert til forholdet mellom guder og dødelige, med et anslag som bringer inn det fryktede monsteret Kraken og viser hvilke skrekkelige krefter det har til å ødelegge en hel by. Clash of the Titans er et klassisk eventyr med tradisjonelle trekk: helten Persevs finner en prinsesse, må redde henne, finner medhjelpere, legger ut på ferd, en skurk stikker kjeppene i hjulene, helten og følget møter diverse hindere som hekser, en tohodet hund, Medusa, med mer. Dette er en fin oppskrift som blir brukt på en god måte i denne filmen.

Persevs i Harry Hamlins skikkelse er kanskje ikke den mest komplekse protagonisten i verdenshistorien – han er kjekk, sterk, rettferdig og en smule naiv, men ellers opplever han ingen form for karakterendring eller liknende. Da er det godt at det ikke er Persevs' personlige utvikling som er fokuset i denne filmen, men heller selve eventyret og de mange fantasifulle skapningene vi møter på. Karakterengasjementet med resten av rollebesetningen er temmelig lik som den med Persevs. Til tross for at storheter som Laurence Olivier er med, fungerer han ikke som annet enn en brikke i et større spill – ikke ulikt forholdet mellom guder og mennesker i klassisk gresk mytologi.

Mengder av sjarm

Med marginale rollefigurer og en utvannet grunnhistorie kunne Clash of the Titans raskt ha blitt en skikkelig begredelig affære, men dette er heldigvis ikke tilfellet. Filmen har massevis av sjarm, både når det gjelder jovial stemning og effektene fra mesteren Ray Harryhausen. Filmen tar seg ikke selv høytidelig, med mulig unntak av scenene på Olympen, og scorer mye på det i samband med sjarmen. Mange vil sikkert le seg skakk av effektene som ble lagd i en tid før CGI, men det gjelder å se gleden i det hele.

Medusa er så skummel og ugla Bubo er en comic relief som er så søt at alle eventuelle negative eller campy sider ved filmen tilgis og vel så det. Effektene holder kanskje ikke mål i dag, men fungerer i den totale opplevelsen av filmen som et gammeldags og herlig eventyr. Fortellingen kunne muligens ha vært litt mer komprimert for å unngå eventuelle dødpunkter, men dette er ikke noe stort problem.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Clash of the Titans er et gammeldags og samtidig forfriskende eventyr med en saftig mengde av action og sjarmerende elementer. Skuespillerne fungerer ikke som noe annet enn brikker i et større spill – her er det selve den herlige eventyrfølelsen som gjelder, og alle komiske elementer, frivillige som ufrivillige, er med på å bygge opp under den godartede stemningen man får ut av denne filmen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen