Ekspertene Magne Helland ved HBV og Ståle Pallesen ved UiB deler tips for bedre øyehelse og avkrefter søvnmyter. (Bilde: HBV, UiB, Shutterstock/DJTaylor)

Sitter du lenge foran PC-en? Da bør du følge disse ekspert-tipsene

Bli kvitt irriterte øyne og sov bedre.

Er øyetretthet, hodepine, følelse av tørre øyne, dobbeltsyn eller fokuseringsproblemer noe du kjenner en del på? Det er du langt i fra alene om.

– Litt ut ifra hvordan spørreundersøkelser er utformet regner vi i dag med at mellom 20 og 70 prosent av oss opplever ulike synsplager når vi har sittet lenge foran dataskjermen. Det forteller dosent og optiker ved institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Magne Helland. 

Magne Helland, dosent ved institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.
Magne Helland, dosent ved institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Foto: HBV

Han har lang fartstid innenfor fagområder som blant annet synsproblematikk og arbeidsplassoptometri, og mener situasjonen i alle fall ikke har blitt noe bedre den siste tiden der bruk av nettbrett- og mobilskjermer, i tillegg til stasjonære og bærbare PCer, nærmest har eksplodert.

For det er ikke til å fornekte. Vi nordmenn elsker skjermene våre. Vi har nettbrett, datamaskiner, telefoner og TV-er i hopetall, og vi bruker dem, hele tiden. Fra vi står opp til «God Morgen Norge» på TV går vi over til å sjekke sosiale medier og nyheter på toget til jobb før vi tilbringer de neste åtte timene foran tekstbehandleren. Deretter leser vi nyheter på smarttelefonene våre på vei hjem og slumrer foran TV-en på kvelden før døgnet skal oppsummeres via mobilen etter at vi har lagt hodet på puta.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (9)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen