Test

Sitrontreet

Alvorlige politiske eller samfunnsrelaterte problemer er populære innfallsvinkler i film, utvilsomt ettersom den dramatiske konflikten allerede eksisterer. Man kan gå så langt tilbake som til den italienske neo-realismen, eller mer nylig til den iranske nybølgen på nittitallet – en bølge som har ført til en eksplosjon av filmer med temaer som kvinnefrigjøring. Midtøsten er kanskje det mest alvorlige konfliktområdet i verden, men den voldsomme filmatiske utløsningen lar vente på seg. Få filmer når Norge, men nå kommer "Sitrontreet" på norske kinoer.

Simone Zidane må motvillig vinke farvel til sitrontrærne sine.
Simone Zidane må motvillig vinke farvel til sitrontrærne sine.


Vredens sitroner

Salma Zidane er en palestinerenke som tar seg av en hage med sitrontrær, en hage med en større betydning enn noen på den israelske side kan forstå. I mange år har hun tatt seg av trærne med den samme kjærligheten hun gir mennesker, men når den israelske forsvarsministeren flytter inn i tomten ved siden av, er det trøbbel i gjerde. Den tette hagen er nemlig et ypperlig sted for palestinsk terrorister å slå til, ettersom de her uavbrutt kan samle seg, organisere seg, og kaste granater mot forsvarsministeren eller hva enn de måtte finne på.

Det er dermed en rimelig lettfattelig konflikt som raskt etableres, og som raskt vokser i størrelse. Det starter med en rettssak, deretter blir konflikten en stadig voksende kuriositet i media, og blir til slutt en sak som fanger interesse også internasjonalt.

Enkelt og effektivt

Situasjonen med sitrontrærne er med andre ord et bilde på hele situasjonen i Israel, hvor palestinerne har fått sine røtter røsket opp, og hvor en uendelig voldsspiral fortsetter å ramme begge parter. Det blir etter hvert åpenbart at denne saken handler om så mye mer enn noen sitrontrær.

Mediaverdenen fatter interesse for den spesielle sitronsaken.
Mediaverdenen fatter interesse for den spesielle sitronsaken.

Men filmen styrer unna moralske skjenneprekener, og det er meget lett å også se israelittenes side av saken. Sympatien ligger likevel hos Salma, som dras i alle retninger og som nærmer seg oppløsning. Israelittene vil kutte ned trærne, mens hennes palestinske venner forventer at hun nekter å ta i mot økonomisk kompensasjon fra den israelske stat. På ministerens side av grensen er kontrasten til å begynne med stor, her ligger fokuset lenge på en overdådig innflyttingsfest, og det største problemet for ministeren og hans kone ligger i valg av mat.

Gode skuespillere

Hiam Abbass ("The Visitor") spiller Salma, og dette gjøres med bravur. Følsomt, men ikke melodramatisk, klarer hun på imponerende og subtilt vis å vise en kvinne med enorm styrke, men som er i ferd med å tappes tom. Resten av skuespillerne er også upåklagelige, særlig er det noen befriende, lett komiske rollefigurer som gir filmen en enda litt varmere appell. Forvarsministeren/naboen fremstilles som en noe småsleip, medievant ordakrobat. Spillefilmdebutant Doron Tavory fullbyrder slik rollebesetningen.

Til slutt en liten tilleggsanbefaling: "Paradise Now" er en tilsvarende severdig film fra Midtøsten, og en med enda mer slagkraft.

Konklusjon

For "Sitrontreet" er ikke magi nødvendig, og uten særlig med triksing presenteres vi her for en situasjon som virker uløselig, og som er et svært vakkert bilde på konflikten i Midtøsten. Med enkle og effektive midler, og med en upåklagelig skuespillerstab, er dette kanskje den lille filmen alle bør vurdere å ta seg tid til. Så sant smaken og tålmodigheten tillater noe annet enn flaggermusmenn.

Sitrontreet   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen