Test

Siste skanse

Det er snart seks år siden Tungtvann debuterte med "Nord og ned". Jørg-1s breiale senpubertale tekster og Poppa Lars’ produksjon som var så nær kjernen av ekte hip hop som en norske utgivelse noen gang har vært, erobret mange fans. De to neste albumene opplevde ikke den samme suksessen. Duoen sjokkerte også mange med sin åpenlyse flørting med moderne avarter av reggae. "Siste skanse" beviser allikevel at Tungtvann fremdeles lager kvalitets-hip hop.

Jørg-1 har blitt (mer) voksen

Se større versjon og flere bilder
- Er det huset bak der en dancehall?

Det er ingen tvil om at Jørg-1 har vokst tekstmessig de siste seks åra. Han er rett og slett blitt mer voksen. Emnene er blitt modnere og handler om alt fra venner på kjøret til selvmordstanker via litt politikk. Allikevel må en fremdeles forvente slibrige tekster når en lytter til Tungtvann, og det er kanskje ikke alt som gir like mye mening. Jørg-1s stemme og flyt passer flott til Poppa Lars’ produksjon som nå også inneholder flere innslag av levende instrumenter.

På det nye albumet har nordlendingene tatt med seg flere gjester. Omtrent halvparten er rappere, den andre halvparten er visesangere. Men selv om de har fått med seg dyktige musikere som svenske Timbuktu, og nye artister som De Herreløse er det ingen tvil om at det er Tungtvann som styrer showet.

Tysk dancehall

På førstesingelen "2 uka" har de fått med seg Bodøs nyeste musikkhåp, singer/songwriter Magnus Eliassen. Samarbeidet resulterer i en kjempefin sang, med et nesten Kaizers-aktig refreng. En annen gjesteopptreden som er verdt å nevne er den tyske dancehallartisten Ill Inspecta. Teksten er nesten umulig å få med seg, men det er uten tvil en veldig fengende låt som sannsyligvis kommer til å bli spilt på mange dansegulv i løpet av sommeren.

Litt kort

Det som trekker mest ned med "Siste skanse" er at den er litt for kort. Den inneholder ti sanger som gir litt over 30 minutter med lytterglede. At en i tillegg får servert tre flotte bonuslåter redder litt. Bonuslåtene er alle publisert før, men ikke på et offisielt album. "Sinnsyk" og "Alt kan repeteres" (Tungtvanns "Jokke-tribute") er kjent for de fleste fans, mens den siste bonusen er en dancehallsang som tidligere er utgitt på en samleskive til et tysk platesselskap. Dermed kommer den totale lengden på over 40 minutter, noe som er akseptabelt.

Konklusjon

Plata varer ikke så lenge, men en skal kanskje være glade for at Tungtvann har vært strenge på kvalitetskontrollen. Det er ingen dårlige sanger på dette albumet. Alt kan ikke være like bra, men her er det flere låter med hit-potensiale. Det er et mørkt preg over albumet, men det er umulig å bli deprimert siden en endelig kan høre bra, norsk hip hop igjen. Dette er sannsynligvis den siste utgivelsen til C+C, plateselskapet som Tungtvann er signert til, men forhåpentligvis blir det ikke det siste til Poppa Lars og Jørg-1.

Tungtvann Siste skanse   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen