Espen Røe, fagsjef produkt og løsninger i SpareBank 1 Østlandet viser hvordan du kan overføre penger mellom kontoer du disponerer ved hjelp av Siri.
Espen Røe, fagsjef produkt og løsninger i SpareBank 1 Østlandet viser hvordan du kan overføre penger mellom kontoer du disponerer ved hjelp av Siri. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

«Siri, overfør hundre kroner til sparekontoen min»

I dag får over en halv million norske bankkunder talestyrt overføring av penger.

Det er lenge siden nordmenn flest fikk øynene opp for den alltid tilgjengelige mobilbanken, som nå står for langt flere innlogginger enn den tradisjonelle nettbanken. Derfor er det også mobilbanken som får mest kjærlighet når ny og spennende funksjonalitet skal utvikles. 

Å videreutvikle mobilbanken er nettopp det Sparebank 1-gruppen har holdt på med de siste månedene. Fra og med i dag kan alle deres 540 000 mobilbank-brukere med iOS derfor prøve noe helt nytt når appen lanseres i ny versjon, nemlig å overføre penger ved hjelp av stemmen. 

Den oppdaterte mobilbanken deres gir taleassistenten Siri myndighet til å gjennomføre enkle transaksjoner mellom kontoene dine for deg, rett fra hjemskjermen.

Tar under 15 sekunder

Dersom du er skeptisk til å overlate økonomien din til en ofte litt tunghørt og surrete kunstig intelligens har du likevel lite å frykte. En rask demonstrasjon av den nye Sparebank 1 Mobilbanken var det som skulle til for å overbevise oss i Tek om at taleoverføring av penger faktisk fungerer og kan ha noe for seg.

Her ser du Espen Røe, fagsjef for produkt og løsninger i Sparebank 1 Østlandet, demonstrere stemmestyringen.

Overføring med tale er rask og enkel, og Siri ber alltid om en bekreftelse. Overføring fungerer kun til kontoer du har råderett over.
Overføring med tale er rask og enkel, og Siri ber alltid om en bekreftelse. Overføring fungerer kun til kontoer du har råderett over. Foto: Sparebank 1

Det å overføre penger mellom kontoer du disponerer er gjort på under 15 sekunder og krever bare noen enkle og korte stemmekommandoer.

Her kan du se hvordan du setter opp Mobilbanken til å støtte stemmestyring når du mottar den oppdaterte versjonen i morgen.

Alt som kreves for å overføre en hundrings, være til podens brukskonto, sparekontoen din eller husholdningens felles innkjøpskonto, er å vekke Siri, fortelle henne hvor mye som skal overføres og til hvilken konto. Siri ønsker bekreftelse på alle overførsler, så her er sjansen minimal for at noe går galt. 

Prosessen krever at du har lagt fingeren din på telefonens TouchID-sensor, eller skrevet inn låskoden din. Det er likevel en langt raskere prosess enn å måtte logge deg inn i mobilbanken, finne riktig undermeny, plotte inn tall og bekrefte.

– Kun mellom egne kontoer, foreløpig

– Vi blir blant de første bankene i hele verden som gjør at du kan overføre penger mellom kontoer ved hjelp av stemme. Det er ikke hver dag du overfører til sparekontoen din, men dette er jo starten på noe større, mener Røe.

Kommunikasjonssjef i Sparebank 1, Bjørn-Inge Haugan, viser til at banken blant annet er spente på hva stemmestyrte banktjenester på sikt kan bety for folk med funksjonshemninger, eller personer som ikke like enkelt kan bruke mobilen med hendene. 

– Men, for å overføre penger til andres kontoer, eller tilby andre stemmetjenester i appen vår, er vi imidlertid avhengige av at Apple utvider Siri-funksjonaliteten, skyter Røe inn, og legger til at Apple nok følger nøye med på hvordan selskaper som hans implementerer stemmestyring i dag.

– Må overvinne den norske folkesjela

Selv om den tekniske løsningen og taleoverføringen i seg selv fungerer knirkefritt er både Røe og Haugan spente på hvordan talefunksjonaliteten blir mottatt av kundene. For, som Haugan påpeker har alle løsninger som involverer bruk av tale en ekstra utfordring i Norge:

– Vi må overvinne den norske folkesjela. Mens flere unge folk er vante til å utlevere seg til omgivelsene med å «snappe», faller det ikke oss over 30 år like naturlig å snakke med mobilen vår. Spesielt ute blant folk. 

PS: Ved lansering er det kun iOS-brukere som får talestyrt mobilbank. Google Assistant står på listen til Sparebank 1, men ikke før den foreligger i Norsk språkdrakt.

Sparebank 1-gruppen droppet mCash:
Hang seg heller på Vipps for å stagge Apple Pay i Norge »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen