Sinte amerikanere til gruppesøksmål

Carrier IQ-hysteri har før til søksmål i tre delstater - føreløpig.

Carrier IQ har fått mye oppmerksomhet etter at en programmerer avslørte at overvåkningsfunksjonen var installert på 140 millioner mobiltelefoner og at den hadde tilgang til sensitiv informasjon. Ifølge programmereren, Trevor Eckhart, kan programmet lese både private SMS, søkeord og se hvilke nettsider man har besøkt.

Overvåkning uten samtykke fra brukeren ser man på som svært alvorlig også i USA, og nå at det kommet tre såkalte "class action"-søksmål mot Carrier IQ. Dette betyr at en gruppe personer saksøker både på egne vegne og på vegne av andre som har blitt utsatt for det samme.

I tillegg er Apple, HTC, Samsung, Motorola og et par amerikanske operatører nevnt i søksmålene, ifølge Idg.no.

Foreløpig har det kommet gruppesøksmål i delstatene Delaware, Illinois og Missouri, men ettersom saken har fått stor oppmerksomhet i USA, ventes det enda flere.

100 dollar per foreseelse

Carrier IQ nekter for at de har gjort noe galt, og krevde først at Eckhart skulle trekke tilbake sine falske anklager. Senere beklaget de at de hadde gått så hardt ut mot programmereren. I en pressemelding hevder selskapet nå at de kun registrerer om mobiltjenester fungerer som de skal, ikke at de leser meldinger og e-post eller henter ut brukernes bilder.

- For eksempel, vi ser når en SMS blir riktig sendt, men vi registrerer ikke, eller videresender ikke, innholdet fra SMS-en. Vi vet hvilke applikasjoner som sluker batterikapasiteten din, men vi ser ikke skjermen din, heter det i meldingen fra Carrier IQ.

Her bekrefter de jo selv at de vet hvilke apper du har på mobilen, og bare det kan kanskje være nok til å bryte amerikansk lov? Blir Carrier IQ, produsenter og operatører dømt for å ha gjort noe ulovlig vanker en bot på inntil 100 dollar per foreseelse. Med tanke på hvor mange millioner mobiltelefoner programmet er installert på, kan et eventuelt straffeoppgjør totalt sett komme på mange millioner dollar.

Spionprogrammet Carrier IQ skal ikke være installert på mobiltelefoner som er kjøpt i Norge.

Les også: Amerikanske Android-brukere i harnisk

(Kilder: Idg.no)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen