En hybridharddisk på bare 5 millimeter i tykkelse og 1 TB lagrinskapasitet er A*STARs nyeste kreasjon. (Bilde: iStock/4130483)

Singapore har laget fremtidens hybriddisk

Ny modell slår tidligere rekorder.

Tynnere harddisker med høy kapasitet er gjerne veien å gå for å gjøre bærbare maskiner både tynnere og lettere. En tradisjonell harddisk gir deg fortsatt langt mer lagringsplass for pengene i forhold til en SSD, men er til gjengjeld både tyngre, større og tregere.

I høst kunngjorde Western Digital at de hadde laget en helt ny 2,5 tommers hybriddisk, med 500 GB lagringsplass, som bare var fem millimeter tykk. Den bragden har forskere ved det singaporske forsningsinstituttet A*STAR nå slått med god margin.

En terabyte-hybrid

A*STAR er et statlig eid forskningsinstitutt som forsker på fremtidens teknologi og utviklingsprosesser. En av seksjonene til instituttet fokuserer på datalagring, og det er den gjengen som nå har utviklet den nye og tynne hybriden.

Modellen det er snakk om, døpt A-Drive, kommer med en kapasitet på en hel terabyte, pakket inn i et kabinett på 2,5 tommer og bare 5 millimeter i høyden.

På innsiden sitter det ikke bare tradisjonelle lagringsplater, men også en liten SSD på 32 GB. Denne vil fungere som en liten hurtiglagringsenhet, som tar seg av de filene du bruker mest. På den måten vil du som oftest oppleve at du sitter med ytelsen til en SSD, men samtidig kapasiteten til en harddisk.

Lav pris

I pressemeldingen fra A*STAR kommer det frem at den nye hybriden tar i bruk 30 nye teknologier, som kombinert har gjort det mulig å gjøre den så liten som den er.

Samtidig skal de nye teknologiene senke kostnadene betraktelig. Nøyaktig hva A-Drive vil koste er foreløpig ikke kjent, men i følge Maximum PC kan det være snakk om kun 73 dollar per enhet – rundt 550 norske kroner.

(Kilde: A*STAR, Maximum PC.)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen