Simonsens brev kan ikke videresendes

På mandag kom nyheten om at advokatfirmaet Simonsen på vegne av underholdningsbransjen ønsket en tjeneste fra norske nettleverandører.

Etter lengre tids overvåkning av ulovlig fildeling via norske nettverk, ønsket de at nettilbyderne skulle sende ut brev til utalgte kunder om at forholdet måtte stoppes.

Kundene skulle selv sende svar til advokatfirmaet.

Videresending kan være ulovlig
IKT-Norge var raskt ute og fordømte advokatfirmaets metoder. De rådet norske nettilbydere til ikke å videresende brevet. Forbrukerrådet advarte også kunder mot å skrive under på et slikt brev om det ble videresendt.

Nå varsler Datatilsynet at både overvåkningen og den ønskede bruken kan være ulovlig.

- Datatilsynet konstaterer innledningsvis at det ikke foreligger noen plikt til å videreformidle brev fra representant for rettighetshaver. Spørsmålet videre, blir hvorvidt det foreligger en rett for Internettilbydere å opprette kontakt. Datatilsynet antar at eventuelle IP-adresser oppbevares i et begrenset tidsrom for det formål å administrere nettet. Dersom Internettilbyder påtar seg å opprette kontakt med innehaver bak en IP-adresse, kan dette synes å være uforenelig med formålet med bruk av IP-logger, skriver Datatilsynet til IKT-Norge.

Datatilsynet gir altså sin støtte til IKT-Norge sin holdning i saken. Om internettleverandørene videresender brevet fra advokatfirmaet vil de bryte formålene med lagring av IP-adresser.

Informasjonen må bedres
Advokatfirmaet Simonsen har samtidig søkt Datatilsynet om forlengelse av konsesjonen for å overvåke norsk fildeling. Datatilsynet har i den anledning sendt brev også til Simonsen.

I brevet etterspør de en grundigere redegjørelse for hvor lenge de innsamlede dataene skal lagres og en forklaring på det anti-piratarbeidet Simonsen jobber med.

Ikke minst mener Datatilsynet at advokatfirmaet så langt har vært dårlige på å gi nettleverandørenes kunder informasjon om overvåkningen og hva som egentlig faller inn under kategoriene "ulovlig/lovlig fildeling". Dette er et krav Datatilsynet stiller for konsesjonen.

Datatilsynet savner informasjon til publikum om hva som er lovlig/ulovlig fildeling knyttet opp mot norsk lovgivning på området. Datatilsynet anser det naturlig at bransjen selv informerer om dette på sine respektive hjemmesider – der bransjen har hjemmesider på norsk. Der bransjen ikke har hjemmesider på norsk (f.eks. www.mpaa.org) bør informasjonen lenkes til Simonsens hjemmeside, skriver Datatilsynet til Simonsen.

Nettleverandørene ikke samarbeidsvillige
Så langt har ingen norske nettleverandører videresendt brevet til sine kunder. De mener de ikke vil reagere i slike tilfeller med mindre de får et krav fra politiet.

Å etterfølge slike krav fra private organisasjoner er ikke aktuelt sier både Telenor og Nexgentel til Teknofil.

Les også:
Forbrukerrådet advarer mot Simonsen
.
Telenor vil ikke utlevere pirater
.
- Politiet må ta piratene
.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen