Silvervale i Xeon, Itanium

I 2005 kommer Intel til å introdusere brikker med flere prosessorkjerner. Dette er noe som det har blitt snakket om i lengre tid, men som kanskje har fått økt prioritering etter at "Tejas" og "Jayhawk" ble tatt vekk fra fremtidsplanene.

Intel må finne på noe nytt for å stjele fokus fra AMD64-plattformen. EM64T, som er selskapets svar på AMD sin 64-bits "hybrid" teknologi, er neppe god nok til å hamle opp med konkurrenten. I visse segmenter blir teknologien også referert til som iAMD64, ettersom det betraktes som "rip-off" fra AMD.

Fremtiden for Intel på server-siden ser ut til å være parallell prosessering og såkalt virtualisering. Sistenevnte gjør at man kan skille ut ulike systemer på én enkelt prosessor. Ved å implementere dual-kjerne prosessorer med multi-tråds teknologi i tillegg til dette, kan man få et system som eksempelvis kan kjøre 10 webservere fullstendig separert.

Foreløpig refereres det til kodenavnet "Silvervale", når man snakker om Intel sin virtualiseringsteknologi. Dette er selvsagt en egenskap som er meget nyttig i "high-end" servere. I fremtiden vil dette bli aktuelt på Xeon- og Itanium 2 plattformen, som på sikt også skal benytte samme sokkel.

"Silvervale" er egentlig en variant av "Vanderpool". Sistenevnte er rettet mot desktop, mens "Silvervale" skal benyttes i serverprodukter.

Foreløpig er det definitivt AMD som har et lite overtak i servermarkedet med sine Opteron-prosessorer. Et nytt slag skal utkjempes i 2005 når begge selskapene går over til dual-kjerne systemer. Ifølge en artikkel publisert hos Planet3DNow! har talsmenn for AMD offisielt bekreftet at Opteron vil bli lansert med dual-kjerne i 2. halvdel 2005.

Nøyaktig på hvilket tidspunkt man kommer til å introdusere dual-kjerne produkter er enda ikke kjent. Det er imidlertid helt sikkert at dette betraktes som meget viktig både for Intel og AMD, ettersom man innfører grunnleggende ny arkitektur og skal bygge på dette i lang tid fremover. Både server-, desktop- og notebook-prosessorer vil etterhvert bli flyttet over på dual-kjerne teknologi.

 

(Kilder: Extremetech, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen