Test

Siljes fotoeksperimenter, del 3

For å i det hele tatt kunne ta et bilde, trenger man (ikke nødvendigvis mye, men noe) lys. Lys er ofte avgjørende for hvordan stemningen i et bilde blir. Derfor bestemte jeg meg for å ta for meg lys som virkemiddel i denne ukens fotoeksperimenter.

Les også: Siljes fotoeksperimenter del 1: Introduksjon
Les også: Siljes fotoeksperimenter del 2: Makro

Impulsfotografi
I første omgang vil jeg si at jeg er ikke den typen fotograf som arrangerer situasjoner, verken med lys eller andre virkemidler. Jeg setter ikke opp utstyr i et studio med lys i de rette vinklene og så videre. Jeg tar mye heller bilder av verden slik den tilfeldigvis er fra naturens side akkurat når jeg tilfeldigvis er der. Kanskje jeg kan kalles en impulsfotograf?

Jeg kan i utgangspunktet ikke så mye om lys i seg selv, og kan sjelden forklare rent teknisk hvorfor lyset gjør et bilde godt eller dårlig. Verktøyene mine er vurderingsevne og personlig smak.

Ukens bilder er mye forskjellig, og alle er klippet i etterkant og redigert digitalt for å gi det yttrykket jeg ønsker. Samtlige bilder er tatt med Canon EF 24-105 f/4L IS USM og Canon EF 50 mm f/1.8 II. Forøvrig bruker jeg alltid manuelle instillinger på kameraet. Bruker jeg manuell fokus, vil dette stå under bildet.

Hva liker du? Hva kunne jeg gjort bedre? Kommenter gjerne i forumtråden under saken!

Bilde 1
Bilde 1

Bilde 1: Dette bildet er tatt på Majorstua T-banestasjon i Oslo. Klokka var rundt ni om kvelden, og solen lå veldig lavt. Dette ga et fascinerende skinn i togskinnene, og gjorde generelt verden litt mystisk. En av kommentarene jeg fikk til bildet var at dette var nesten "bare et bilde", altså at det ikke var mye stemning å snakke om. Under ser du en annen variant av det samme bildet.

Bilde 2
Bilde 2

Bilde 2: Jeg synes det er stemning i det første bildet også, og klarer ikke helt å bestemme meg for hvilket jeg liker best. Stolpene over perrongen er nokså forstyrrende synes jeg, og gjør at bildet "velter" litt, altså at det er for tungt på den ene siden. I etterkant ser jeg at jeg kunne gått lenger bort på perrongen, og slik kanskje fått et mer interessant bilde.

Bilde 3
Bilde 3

Bilde 3: Dette bildet ble tatt en sommerkveld utenfor Oslo. Jeg ville ha med siluetten til personen i stedet for detaljene, derfor stilte jeg inn lysmåleren etter bakgrunnen i stedet for etter personen. Rent teknisk er ikke bildet spesielt godt, siden det er tatt på impuls og vedkommende ikke var klar over at bildet ble tatt og dermed gikk litt for raskt til at jeg kunne vente på det "rette øyeblikket". Bildet er likevel med, fordi det viser at det skal minimale instillinger på kameraet til for å få en kul effekt og et nokså "utradisjonelt" bilde.

Bilde 4
Bilde 4

Bilde 4: Solnedgang en sommerdag i Drammen. I deler av Drammen er det dalsider på begge sider av byen, noe som ga en fin effekt da solen var i ferd med å gå ned midt mellom dalsidene. Bildet er med vilje overeksponert i området rundt solen. Jeg synes dette gir bildet en ekstra sommerlig effekt. I tillegg ville de nå normalt eksponerte områdene bli veldig mørke om solen skulle være riktig eksponert. Jeg liker også at fargene er bleke og duse.

Hadde jeg forøvrig tatt "det samme" bildet midt på dagen, hadde det sannsynligvis ikke blitt noe som helst av verdi. Å ta gode bilder når solen står høyt på himmelen er langt vanskeligere etter min mening, siden "alt" får det samme flate lyset over seg.

Bilde 5
Bilde 5

Bilde 5: En katt lå tilfeldigvis og slanget seg på et stuegulv. Jeg tok mange bilder før jeg ble fornøyd. De første 20 bildene var av katten fra alle mulige vinkler, helt til jeg oppdaget at det var forfra jeg måtte ta bildet for å få en slags stemning.

Bildet var opprinnelig litt lysere, slik at man kunne se antydning til elementer i bakgrunnen. Jeg syntes dette tok fokuset vekk fra motivet, og fjernet mesteparten. I etterkant ser jeg at jeg kanskje kunne fjernet mer. Ellers synes jeg fokuset på kattens hode og tilsvarende mangel på fokus på kroppen ble bra. Fargene ble også fine. Hadde jeg brukt et makroobjektiv kunne jeg fått enda mindre dybdeskarphet, men jeg vet ikke om det ville gjort bildet bedre. Slikt er vel rett og slett et spørsmål om estetisk smak og behag.

Bilde 6
Bilde 6

Bilde 6: En katt ligger inntil veggen i en seng. Det eneste lyset på bildet er dagslyset som skinner inn mellom åpningen i gardinene.

Den lille hvite prikken på bildet er gjenskinnet i ett av kattens øyne. Jeg var usikker på om jeg skulle la det være eller ikke, men endte til slutt opp med å mene at det ga hele bildet en ekstra "touch". Det forutsetter imidlertid at den som ser på bildet forstår at det er et øye og ikke et rusk på linseglasset.

Bildet er i svart hvitt først og fremst fordi veggens lite pene gusjegulfarge ødela stemningen i bildet.

Bilde 7
Bilde 7

Bilde 7: Sykehuskorridor. Jeg var der på høylys dag, og originalbildet er følgelig en del lysere. Det var imidlertid lite stemning i det, med snørrgrønn linoleum på gulvet, spygule vegger og gulnede skilter. Derfor bestemte jeg meg for å lage et "spøkelsesbilde" av det i stedet. Jeg synes det gikk sånn passe bra. Gangen ser lang og glissen ut, og gjenskinnet av lyset kommer sterkere frem når resten av omgivelsene er såpass mørke.

Klippingen er jeg noe usikker på, kanskje bildet er for høyt? Samtidig ville kanskje følelse av at gangens lengde forsvinne om bildet var kortere eller ble tatt i landskapsformat.

Noen mente at bildet var skummelt, og da er jeg fornøyd.

Bilde 8
Bilde 8

Bilde 8: Et ganske standard sykehusrom. Også dette bildet var opprinnelig lysere. Jeg syntes imidlertid at mindre lys og fravær av farger ville gi bildet mer stemning. På dette bildet er det kun lyset over sengen og en bitteliten glipe i gardinene som er lyskilder.

Noen mente at det faktum at det er rotete i rommet ødelegger bildet. Selv er jeg usikker. På den ene siden kan (for mye) rot være ødeleggende, på den andre siden gjør det at rommet ser bebodd ut. Et helt ryddet rom ville ikke hatt "personlighet", men kanskje en mellomting hadde vært idéellt.

Aldri fornøyd?
Etter uken med lyseksperimentering kunne jeg nok vært mer fornøyd. Men hadde jeg tatt det perfekte bildet allerede nå, hadde jeg sannsynligvis misforstått hele konseptet med fotografering. Skjønnhet er relativt, og alt kan sannsynligvis på et eller annet plan bli bedre. Men jeg håper du har fått noe ut av dette innlegget, og kanskje blitt inspirert til å ta noen "lysbilder" selv.

I løpet av denne runden sitter jeg igjen med disse erfaringene:

  • Lys midt på dagen gjør det vanskelig å ta gode bilder
  • Man trenger alldeles ikke mye lys for å få et godt bilde
  • Man kan finne mange vakre lyssettinger i naturen
  • Jeg ønsker meg likevel en blits

Er det noe tema du kunne tenke deg at jeg utforsket til en av de kommende blogginnleggene? Kom gjerne med forslag og forespørsler i forumposten under!

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen