Sikter mot 12 kjerner

Opteron på 45 nm kan få 12 kjerner
Opteron på 45 nm kan få 12 kjerner i samme innpakning

AMD har avduket mer av sine planer rundt 45 nm-teknologi. Sentralt i planene står kjernen med kodenavn "Shanghai", som er en 45 nm-versjon av dagens "Barcelona" med B3-stepping.

Den største nyheten blir utvilsomt mulighet for inntil seks kjerner i samme brikke. Denne seks-kjernede "Shanghai"-varianten har fått kodenavn "Istanbul".

Spennende er det også at AMD nå gjenoppliver planene for å plassere to fysiske brikker i samme innpaking – slik Intel gjør med sine firekjerner. Det betyr at vi kan se prosessorer som inneholder to "Istanbul"-brikker, for totalt 12 kjerner i en og samme prosessor.

Siden hver av brikkene er utstyrt med hver sin dobbelkanals minnekontroller, kan det også bety at vi får se den første x86-prosessoren med firekanals minnebuss.

"Shanghai" skal utstyres med HyperTransport 3.0, men kun for kommunikasjon internt i prosessoren eller mellom ulike prosessorer. Mot selve brikkesettet vil fortsatt HyperTransport 2.0 være i bruk.

Ifølge hovedkortprodusenter blir Shanghai-baserte prosessorer bakoverkompatible med sokkel 1207-hovedkort, men prosessor-til-prosessor-kommunikasjon blir da nedgradert til lavere HyperTransport-frevkvenser.

AMD skal allerede ha testversjoner av "Shanghai" oppe å kjøre. Selskapets 45 nm-prosessorer forventes å bli lansert i 2. halvdel av året, men det foreløpig uvisst når en eventuell 12-kjerne-versjon blir lansert.

(Kilde: Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen