Sikkerhet på nettet

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Spionprogrammer

Spionprogrammer installeres gjerne på PC-en, det vil si uten at brukeren i utgangspunktet har noen kontroll over dette. Slike programmer finnes i veldig mange varianter, de kan for eksempel komme sammen med gratisprogrammer som du laster ned fra nettet, eller via skadelige nettsider.

Virkningen av spionprogrammer er veldig forskjellig, men de kan installere reklame på PC-en og kan føre til at PC-en blir tregere.

Et spionprogram kan også overføre informasjon fra PC-en din til en annen PC på internett, gjerne sensitiv informasjon som kredittkortinformasjon eller passord.

Det finnes mange gratis antispionprogrammer som kan brukes til å finne frem til, og fjerne spionprogrammer. Det er lurt å skanne PC-en med flere enn ett antispionprogram – det ene programmet finner gjerne andre spionprogrammer enn det andre. Men ikke installere mange samtidig, det holder med et par eller tre.

Gratis antispionprogrammer

Dette er en oversikt over gratis antispionprogrammer:

 • Microsoft Security Essentials
  Microsoft sikkerhetsprogram kan både fjerne virus og spionprogrammer.

 • Ad-aware
  Populært program for å søke etter og fjerne spionprogrammer.

 • Spybot search & destroy
  Et program for å søke etter og fjerne spionprogrammer fra PC-en din.

 • Malwarebytes
  Skal ifølge utviklerne fjerne skadelige programmer av ulike typer, inkludert spionprogrammer. Programmet finnes både i gratis og betalversjon. Gratisversjonen kan lastes ned fra download.com.

 • Superantispyware
  Et program som fjerner spionprogrammer fra PC-en din.

 • Spyware terminator
  Et program for å søke etter og fjerne spionprogrammer. Et godt alternativ til de andre gratisprogrammene.

 • CA Threat Scanner
  Dette er en nettbasert skanning for spionprogrammer. Virker kun med Internet Explorer.

 • Hijackthis
  Et nyttig program som kan brukes til å fjerne farlige programmer, men anbefales kun for datakyndige brukere. Programmet viser nemlig en oversikt over alle programmer som kjører i bakgrunnen i Windows, og det kan være vanskelig å se hvilke programmer som er skadelige og hvilke som er normale. Dersom du fjerner normale programmer kan du risikere at Windows slutter å virke som det skal. Meningen er nemlig at du først haker av de programmene du ønsker fjernet, og deretter velger Fix checked.

  Du bør først søke etter mer informasjon om et program du mener er mistenkelig, før du eventuelt velger å fjerne noe. På nettsiden Task list programs finner du en liste over ganske mange programmer - her finner du informasjon om programmer du eventuelt er i tvil om. Søkemotoren Google er også et nyttig verktøy for å søke etter mer informasjon om programmer.

 • Spywareblaster
  Et program som blokkerer spionprogrammer, det vil si før de installeres på PC-en.

 • Spywareguard
  Et program som blokkerer spionprogrammer, det vil si før de installeres på PC-en.

Kommersielle antispionprogrammer

Dette er noen få eksempler på programmer som er spesialiserte på å finne og fjerne spionprogrammer. Det bør presiseres at det finnes flere sikkerhetsprogrammer som også klarer å oppdage mange typer skadelige programmer, ikke minst er det mange anvirusprogrammer som også klarer å finne spionprogrammer. I tillegg finnes mange gratisversjoner også i betalversjoner.

Falske antispionprogrammer

Det finnes også antispionprogrammer som er falske, det vil si programmer som gir seg ut for å være et antispionprogram, men som egentlig er et spionprogram!

Nettsiden Spyware warrior har en oversikt over slike programmer, men nettsiden ble sist oppdatert for noen år siden og dermed er den lite aktuell for noe annet enn historisk interesse. På nettsiden webroot.com, bloggen rogueantispyware.blogspot.com og i leksikonet Wikipedia finner du lister som er bedre oppdatert.

Programvaren Siteadvisor kan brukes til å sjekke om bestemte nettsider sprer spionprogrammer.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen