Sikker surfing

Mange brukere pleier ikke å installere sikkerhetsoppdateringer for Windows, dette gjelder spesielt Internet Explorer som er kjent for mange sikkerhetshull. Her kan du teste hvor sikker nettleseren din er.

Veiledning for testen

 1. Du bør ikke jobbe med andre ting på PC-en din, mens testen pågår. Korte testen tar kun et par minutter, mens den lange tar ca. fem minutter

 2. Bruker du et program som stopper popup-vinduer, må du slå av dette programmet for å ta denne testen. Ellers kan ikke testen gjennomføres.

 3. Velg om du vil ta en kort test ("Only test for bugs specific to my type of browser") eller en lengre test ("Run all available tests").

 4. Når du klikke på "Start the test" for å starte testen, settes testen i gang.

  I løpet testen vil du se ganske mange popup-vinduer og meldingsbokser der du får spørsmål om å installere diverse script.

  Du bør ignorere alle popup-vinduene mens testen pågår, men du må selv avbryte ("Cancel") alle meldingsbokser som dukker opp.

 5. Du vil til slutt få opp resultatet, det vil si angående hvor sikker din nettleser er.

Selve testen

Gå til nettsiden Scanit.be, velg om du ønsker å ta en kort eller en lang test og klikk på "Start the test" for å starte testen.

Statistikk

Følgende bilde viser statistikk fra nettsiden som tilbyr test-tjenesten:

Over 240.000 brukere har allerede tatt denne testen og statistikken viser at 38% bruker en nettleser med høyest sikkerhetsrisiko, mens 37.9% bruker en nettleser uten sikkerhetshull.

Får du et dårlig resultat av testen, bør du gå til nettsiden windowsupdate.microsoft.com, for å laste ned sikkerhetsoppdateringer.

Bedre sikkerhet

I tillegg til å installere sikkerhetsoppdateringer, kan du endre på instillinger i Internet Explorer, som gjør den ennå sikrere.

 • Du kan endre innstillinger for Internett sikkerhetssone.

  Verktøy, Alternativer for Internett, Sikkerhet, Internett, Custom Level

  Sett en hak ved "Prompt" ved valget "Run ActiveX Controls and Plug-ins". Klikk på OK og OK igjen, og avslutt nettleseren og start den på nytt.

 • I tillegg kan du legge til nettsider som IE skal anse som sikre.

  Verktøy, Alternativer for Internett, Sikkerhet, Trusted sites, Sites

  Kopier adressen til nettsiden (URL) som du ønsket at nettleseren skal anse som sikker, og klikk på Legg til. Hvis det er snakk om flere slike nettsider, kan du gjenta dette med hver enkelt adresse. Når du er ferdig, kan du klikke på OK, OK og avslutt nettleseren og start den på nytt.

  Du bør i hvert fall legge til følgende nettside til den sikre listen:

  http://windowsupdate.microsoft.com/

  Dette er en viktig adresse som brukes til å laste ned oppdateringer for Windows, og den bruker ActiveX kontroll for å installere sikkerhetsoppdateringer.

 • Et alternativ for å gjøre surfingen sikrere er å bruke en annen nettleser enn Internet Explorer, for eksempel Mozilla eller Opera.

(Kilder: microsoft.com, techweb.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen