Sikker bærbar på tur

Tidligere måtte immigrasjonsmyndigheter og tollere ha grunn til mistanke om noe kriminelt for å kreve gjennomgang av din bærbare pc. Nå har de imidlertid fått blankofullmakt til å gå frem akkurat som de vil, og får høyteknologiske hjelpemidler for å hente ut det de ønsker av informasjon fra din pc.

Både England og USA
Det er riktignok bare i USA at det nå er åpnet for fullstending gjennomgang av pc og alle andre elektroniske dippedutter. I England har imidlertid både tollere og immigrasjonsmyndigheter lov til å gjennomsøke alle dine ting etter pornografi. I praksis gjør dette at de altså kan gå gjennom all data du har lagret, men de har likevel ikke lovhjemmel til å kopiere eller lagre noe av informasjonen de eventuelt finner.

Ingenting å skjule?
De færreste av oss har egentlig veldig mye å skjule, og de fleste laptop-er inneholder stort sett tonnevis med mail, familiebilder, film og musikk. Det er selvsagt alltid noen som har mer snusk i den digitale bagasjen. Det er også snakk om private konversasjoner, nettbankinfo og selvsagt private bilder. Det er kanskje ikke verdens største problem at noen kan gå gjennom dette, men at det kan kopieres og lastes ned for lagring hos andre er utvilsomt ubehagelig. Det handler heller ikke bare om bærbare pc-er. Alle dine elektroniske ting kan nå bli gjennomsøkt og kopiert ved innreise til USA.

Ikke så enkle tips
Når det gjelder mobiler, mp3-spillere og andre elektroniske hjelpemidler, er det vel egentlig ikke så mye å gjøre. Det enkleste er å slette det du ikke finner livsviktig før du setter deg på flyet. Sjansen for at noen vil finne interesse i og gå gjennom Ipod-en din er nok ganske liten, og om du skulle være blant de som laster ned musikken din, har immigrasjonsmyndighetene ingen jurisdiksjon i forhold til å ta stilling til om musikken din er lovlig anskaffet eller ikke.

Avanserte verktøy
De fleste hyppige databrukere antar sikkert at amerikanske tollere lett kan låses ute ved hjelp av enkle triks, men nå er den tiden forbi. US. Customs har nå fått tildelt både maskin- og programvare som knekker det meste av det vi vanlige dødelige kan legge inn som sikkerhetssperrer. Det finnes likevel løsninger som sikrer at din informasjon forblir din.

Delt kryptering
En vanlig kryptering av harddisken din vil ikke fungere. Rett og slett fordi du bare kommer til å ende opp i en evig venting, bli sendt hjem igjen, eller måtte skrive inn ditt eget passord før du får gå videre. Sett av en liten egen partion av harddisken din til sensitiv informasjon, og kryptér denne med en passordnøkkel som er annerledes den du ellers bruker. Sjansene for at noen vil lete etter denne er ganske liten.

Minnebrikker
Den enkleste løsningen er egentlig å slette alt du ikke trenger før du tar turen til USA. Nettleserhistorie, cookies og andre digitale spor du har lagt etter deg. Skulle dette være vanskelig er egentlig minnebrikkene svaret på alle dine bønner. Nå får man mye plass for lite penger, og all viktig info du har kan lagres på få centimeter. En minnebrikke i bagasjen du sender vil aldri bli sjekket. Likevel er det smart å legge inn en kryptering for sikkerhets skyld.

Du kan også gjøre det jeg pleier å gjøre ved innreise til USA. Sørge for at pc-en er tom for batteri og ha ladekabelen i sendt baggasje. Fungerer alltid.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen