Sigur Ròs - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust

Islands store sønner, post-rock bandet Sigur Ròs, lager stemningsfull abstrakt musikk som er skapt for ører villige til å lytte. På "Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust" gjør de det litt enklere for de som ikke har tålmodighet til å lytte seg gjennom vokalist Jónsi Birgissons lange falsettoer, uforståelige tekster og slow-rock over hele linja. Det er rett og slett en kunst å forstå musikken til Sigur Ròs. Kjent for å bruke effekter for alt det er verdt, er "Endalaust" et mye mer nedstrippet, nakent, men samtidig også råere album. Piano og vokal står i sentrum, foruten et guttekor og et symfoniorkester blandet med tidvis hard bass, elektrisk gitar spilt med cellobue, svevende keyboard og kontant tromming i kjent Sigur Ròs-stil.

Ny retning?

Den glade singelen Gobbledigook overrasket mang en fan, der det ble klart at Sigur Ròs kom til å ta en helt annen retning på "Endalaust" enn hva de har gjort tidligere med sangens Animal Collective-liknende melodi, og ulikt Sigur Ròs, så yrer sangen rett og slett av lykke, sommer og frihet. Sistnevnte er et tilbakevendende tema, i alle fall om man tar en titt på platecoveret og ikke minst den mye omtalte musikkvideoen til Gobbledigook, som viser en gjeng glade og nakne ungdommer som omfavner naturen i stor hippie-stil.

Det relativt mer råere Sigur Ròs er å spore på sanger som Inní Mér Syngur Vitleysingur - som for øvrig betyr "Inni meg synger en gærning", og den vakre Vid Spilum Endalaust.

Flinke musikere med en forkjærlighet for hjemlandet sitt kan nyte sommeren i visshet om at de har klart det igjen.
Flinke musikere med en forkjærlighet for hjemlandet sitt kan nyte sommeren i visshet om at de har klart det igjen.

Orkestralt og fullverdig

Festival er det lengste stykket på plata, og her er Jónsis vakre stemme med på å ta lytteren tilbake til album som 2002-plata "( )" og "Takk.." fra 2005 ved å vende tilbake til det elementære Sigur Ròs, dog uten fiolinbue og andre spesielle effekter. Men ved 04:41 midt i sangen skjer det noe. Fra Jónsis skjøre toner braker det løs med bass og trommer, etterfulgt av fiolin og det som mere er, og gjør det til den mest kraftfulle sangen på "Endalaust", i kjølvannet av over fire minutter med delikat stillhet med kun Jónsi i fokus.

Fra det vakre island kommer et av de største post-rock bandene verden har å by på akkurat nå. (Sanger og gitarist Jónsi nr. to fra høyre)
Fra det vakre Island kommer et av de største post-rock bandene verden har å by på akkurat nå.

Et 67-manns orkester og et guttekor er med på å farge låten Ára Bátur, men etter dette blir albumet hakket roligere. Ikke fullt så rolig som hverken "( )" eller "Takk..", men ingen av låtene klarer å komme opp i mot det man kunne forvente av albumet etter en lytting av Gobbledigook.

All Alright er albumets engelske bidrag, men om man ikke har teksten tilgjengelig er det vanskelig å høre akkurat hva Jónsi synger om, og i det hele tatt at det er engelsk han synger på, og låten blir som en verdig avslutning på et godt gjennomført kunststykke av et album signert Sigur Ròs.

Konklusjon

Overraskelsesmomentet er stort etter Gobbledigook, ettersom det er tydelig at "Endalaust" slettes ikke bare er glad og fri slik singelen gir inntrykk av. Dog er albumet spennende, selv om ikke låtene er lik den eksotiske åpningslåten. "Endalaust" er et langt bedre album enn "Ágætis Byrjun" fra 1999, som ikke hadde like mye variasjon og vakre arrangementer som deres nyeste verk har.

Bedre enn "Takk.." er det neppe, men noe av det beste Sigur Ròs noen gang kommer til å utgi; ja, det er det.

Sigur Rós Með suð í eyrum við spilum endalaust

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen