Test

Sigur Rós ? Heima

Etter å ha turnert hvileløst verden rundt siden britiske og amerikanske plateselskap snappet opp gjennombruddsplata ”Ágætis Byrjun” i 2000/2001 returnerte Sigúr Ros i 2006 til sitt opphavsland for en spektakulær gratisturné og filmproduksjon med uannonserte konserter øya rundt. Ikke bare en generøs og fortjent gave til sitt eget folk, men også en gedigen julefeiring for den eventyrelskende Sigur Rós-fansen. En signingsferd i ekte skandinavisk dugnadsånd der hele folket er med. På en øy med ikke mer enn drøye 300 000 innbyggere går en slik reise vanskelig upåaktet hen. Det følger med to DVDer, en med selve dokumentaren og en med flere konsertinnspillinger fra turnéen samt noe ekstramateriale.

Vakre kvinner og tykke ullgensere

Sigur Rós, vakre kvinner, og sauevis med ullgensere på Island.
Sigur Rós, vakre kvinner, og sauevis med ullgensere på Island.

"Heima" handler om Island som nasjon, fra urbane Reykjavik til de mer grisgrendte strøk. Det er nemlig der, på bygdehusene og tettstedene, filmen viser landet på sitt flotteste. Her samles hele bygda, gammel som ung, fattig som rik. Man ser sjelden flere naturlige smil og ekte menneskelig skjønnhet i alle aldre samlet på et brett.

For min egen del ble jeg mektig imponert over de islandske kvinnene, flere ganger måtte jeg ta meg i å trykke på pause for å få dem i nærmere betraktning. Landet representerer i så måte spydspissen av det sunne skandinaviske skjønnhetsidealet, ubesudlet av et grimt verdenssamfunn, modnet gjennom generasjoner staute vikinger. Det må også bemerkes at i et av verdens tynnest befolkede land kan det virke som tettheten av tykke ullgensere i jordfarger er størst. Ullgenserne setter prikken over i-en, et sant bevis på den usminkede skjønnhet og den jordlige nærhet.

Befriende innblikk

Naturlig skjønnhet og ubesudlet vikingsjel til side, filmen har mer å by på. Klippingen er nydelig, her er vi skånet for ufordragelig MTV-kameraføring. Regissøren lar kameraet hvile og vi får tid til å nyte mektige naturbilder og lyttende mennesker samt at vi får studere bandet mens de spiller. Enkelte ganger under låtene får gruppen selv ordet, og de forklarer deres syn på internasjonal suksess, turnévirksomhet og det å komme hjem fra turnélivets strabaser. Med et band som enten synger på islandsk eller det konstruerte og meningsløse språket ”vonlenska”, er det befriende å endelig få et dypere innblikk i bandets univers annet enn bildet man skaper seg selv ved den sedvanlige lyttingen.

Musikken er noe av den samme vi finner på dobbelalbumet ”Hvarf-Heim”, men der platen i sin enkelhet og kjedsommelige repetisjon av tidligere materiale faller gjennom, skinner ”Heima” av fullendthet i kombinasjonen lyd og bilde. Sigur Rós har her funnet en riktig uttrykksform, det har alltid ligget et ubenyttet visuelt potensiale i deres malende dronelandskap.

Repeterer repertoaret

"Heima" gir et godt innblikk i Sigur Rós-land.

Den andre DVDen inneholder mer musikk, er på hele 157 minutter og inkluderer de fleste konsertopptakene fra dokumentaren. Hvorfor de har valgt å inkludere de samme opptakene på begge disker er for meg fortsatt et mysterium – trolig er det repetisjonslysten som har tatt overhånd. Ellers får vi være med på den islandske midtvinterfestivalen Thorrablót, der de mesker seg med grimme kulinariske spesialiteter som brent lammehode og råttent haikjøtt. Bare synd hele sekvensen er på islandsk og uten undertekster. Her kunne filmen med fordel ha sørget for effektiv kulturutveksling.

Lyd- og billedkvalitet er prima.Det finnes ingen skandinaviske undertekster utenom islandsk, de fleste må derfor klare seg med de engelske.

Konklusjon

Etter den skuffende og middelmådige ”Hvarf-Heim” er det godt å se at Sigur Rós også begir seg ut på betydningens stier, noe denne filmen i all sin prakt er et strålende eksempel på. Det er synd noe av ekstramaterialet er overflødig og at undertekster mangler på ekstraplaten, men det er som sagt selve filmen ”Heima” som gjelder. Her er det bare å applaudere og håpe Sigur Rós fortsetter å utvikle sin uttrykksform i det spennende filmmediet.

Heima   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen