Sigmas nye godsak?

Det begynner å bli lenge siden Sigma for første gang lovet at SD15 var på vei, faktisk lengre enn mange andre speilrefleksmodeller varer fra lansering til utfasing, men nå er den da endelig her. Skjønt, endelig og endelig, fru Blom. Tatt i betraktning at forgjengeren var det eneste regelrett elendige speilreflekskameraer som er sluppet i moderne tid, kan vi ikke si det bare er med glede vi har ventet på denne modellen.

Les også: Sigmas høstslipp (2008)

Men det skal Sigma ha, at de har tatt seg god tid med å lansere SD15, så det er jo faktisk godt mulig det skyldes at de har rettet opp de mange feil og mangler som SD14 slet med. Et stort problem med SD14 var for eksempel at det var dødstregt. Opp mot ett minutt kunne det ta fra du fylte kameraets bufferminne, før du fikk gjort noe som helst annet, selv om det bare gjaldt å skifte ISO-innstilling eller noe annet som ikke burde være nødvendig å sette på vent i det hele tatt. Med SD15 lover Sigmas representanter på PMA Akam at prosessoren er skiftet ut med en ny som er mye raskere, og som derfor bør kunne gjøre noe med dette.

I likhet med forgjengeren benytter SD15 en såkalt Foveon-sensorbrikke, hvor fargene beregnes etter hvor langt ned i brikken de trenger, og ikke ved hjelp av et Bayer-filter som så godt som alle andre kameraer benytter. Det betyr at Sigma SD15 potensielt kan ha bedre og mer nøyaktige farger enn mange andre kameraer, og samtidig gi skarpere bilder fordi den vanlige interpoleringen ikke er nødvendig. Desverre insisterer Sigma på at også SD15 har 14 megapiksler, noe som medfører at Sigma benytter pikslene "på begge sider". Det det derimot IKKE medfører, er riktighet. Hvert av de tre lagene i brikken består av 2652 x 1768 pikselsensorer, og Sigma interpolerer det opp til en bildestørrelse på 14 megapiksler, altså tre ganger så mye som hvert lag. Dette mener vi er feil bruk av en lovende teknologi, og som vår test av SD14 viste, blir heller ikke resultatet spesielt bra.

Les også: Test: Sigma SD14

Heldigvis har Sigma brukt tiden til å oppgradere spesifikasjonslisten en smule, i forhold til hva som tidligere er annonsert. For eksempel får SD15 hele 77-felters lysmåling, og større buffer enn tidligere lovet. Det skal klare 3 bilder i sekundet i 7 sekunder, etter dagens spesifikasjoner.

Skjermen blir på 3 tommer, eller 7,6 centimeter, og får 460 000 bildepunkter, også dette en klar forbedring over forgjengeren, som blant annet slet med en lite god skjerm.

Pris og tilgjengelighet i Norge er ennå ikke kjent.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen