Siemens U15

Mens både Motorola, Nokia og Sony Ericsson har vist frem sine respektive 3G-telefoner for pressen, har det hittil vært stille fra Siemens. Hvis vi ser bort fra U10, som ikke var noe annet enn en Motorola A830 med Siemens innpakning, har den tyske produsenten hittil valgt å holde en lav profil.

Det forandret seg med dagens lansering av Siemens U15, som er en av de mest spennende og nyvinnende modellene for 3G/UMTS-nett vi har sett på markedet til nå. Det som kanskje gjør den enda mer spennende, er at den vil være på vei til de europeiske butikkhyllene allerede til jul, og dermed ser ut til å bli den andre 3G-telefonen her til lands etter Nokias 6650.

I motsetningen til sin finske rival, kommer dessuten U15 med fullblods støtte for videotelefoni, som gjør det mulig å se hvem du snakker med - og motsatt - ved å bruke telefonens innebygde kamera. Siemens tar dermed klar avstand fra Nokias ferske uttalelser om at markedet enda ikke ønsker telefoner med denne støtten, noe de også valgte å poengtere på dagens presselansering.

Det er den underliggende UMTS-teknologien som muliggjør tjenester som videotelefoni og nedlastning av multimedia, takket være muligheten til å laste ned data i opp til bredbåndshastighet (384 Kbps). Dette krever selvsagt at du er i et kompatibelt nett, så du vil med andre ord ikke kunne bruke hverken videotelefoni eller andre 3G-baserte tjenester her til lands før Telenor, Netcom og Hi3G åpner 3G-nettene sine her til lands en gang i 2004.

U15 er allikevel ikke noeen dum investering i tiden før 3G-nettet lansereres. Den kommer nemlig med GPRS Klasse 10 for ekstra rask nedlastning og opplasting i dagens GSM-nettverk, og kan dessuten synkroniseres mot Outlook og fylles med data og multimedia både via infrarød, Blåtann og USB-kabel.

    
(Klikk for større bilder)

En av de mange nyhetene ved U15 er de doble kameraene. For at du både skal kunne knipse bilder og ta opp video av det som befinner seg foran deg og av deg selv, har Siemens montert henholdsvis en linse foran og en linse bak på telefonen. Oppløsningen på kameraet er oppgitt til 640x480 piksler, som tilsvarer det vi har sett i telefoner som Nokia 3650 og Samsung E700.

Muligheten for å laste ned data i bredbåndshastighet og spille av multimedia stiller selvsagt krav til minnekapasiteten til telefonen, og her både skuffer og overrasker U15. Den interne minnekapasiten på 64 MB er nemlig ikke annet enn banebrytende sammenlignet med andre telefoner på markedet i dag, men når det ikke er mulighet for å utvide minnet ytterligere ved hjelp av minnekort blir det allikevel noe knapt om du skal fylle telefonen med MP3 og video.

En annen bakside ved medaljen, er den skuffende batterilevetiden. Med en taletid på lusne 2 timer er dette en telefon man må regne med å lade opp titt og ofte, og når det dessuten tar hele 3 timer å lade opp telefonen er det liten tvil om at dette blir en akilleshæl for U15. Dimensjonene på 136 x 53 x 24 mm og vekten på 140 gram er heller ikke akkurat noe å skryte av.

Skal du ha en fullblods 3G-telefon med støtte for videotelefoni og GPRS Klasse 10, er det allikevel ingen vei utenom Siemens U15.

Siemens har forøvrig allerede lagt ut en reklamevideo for U15.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen