Test

Siemens SXG75

Design og byggekvalitet - 

Siemens SXG75 er Siemens første 3G-telefon her til lands. Etter at telefonen ble vist frem i tyskland for snart et år siden, har Siemens gjennomgått en vanskelig periode med omstrukturering og fusjonering med BenQ, og dette har gjort at SXG75 har blitt rimelig forsinket. Men nå er telefonen her, og ankommer i disse dager landets butikkhyller.

Som det seg nesten hør og bør for en 3G-telefon, så er SXG75 atskillig større enn en gjennomsnittlig gsm-telefon. Tungvekteren fra Tyskland veier hele 134 gram og har størrelsesmål på 11,2 x 5,3 x 2 cm. Allikevel skal det nevnes at SXG75 er langt mindre enn de største 3G-telefonene, som for eksempel Sony Ericsson W900i og Nokia N90, og heller stiller seg midt på treet for hva som er vanlig størrelse for en 3G-telefon i dag.

Rent praktisk sett fører ikke størrelsen til store vanskeligheter. SXG75 er stor, greit nok, men er såpass tynn at du kan ha den i en veske eller stresskoffert uten problemer. Da er det heller bredden som blir et problem - bruker du å ha telefonen i bukselommen, vil nok SXG75 være uaktuell.

Fremragende byggekvalitet
Men der slutter minusene overraskende nok. Byggekvaliteten på SXG75 er fremragende. Mens mange andre telefoner i denne funksjonsklassen fort kan virke litt billige og ha en dårlig konstruksjon, la vi ikke merke til det grann av knirking eller løse telefondeler. Telefonen virker også å være veldig solid, noe som delvis skyldes at nederste del av telefonen er dekket av en svært robust metallramme.

Vi har heller ingenting å utsette på tasteløsningen på SXG75. Talltastene, for eksempel, er store, og stikker såpass langt ut fra telefonen at det å taste inn et nummer eller en melding blir en enkel affære. Det skal også nevnes at det er god avstand mellom talltastene, slik at du slipper problemet med at du ved uhell trykker inn flere taster samtidig.

For å få plass til menytastene, har Siemens valgt å flytte fire av disse opp på siden av telefonen. Denne løsningen minner mistenkelig om den vi husker fra gigantfloppen SX1, der Siemens valgte en helt ubrukelig tasteløsning. Men til tross for minnene, vi mener at det å ha tastene på siden byr på få problemer. De befinner seg nmelig innenfor rekkevidde av tomlene, og dermed kan nås uten at du må flytte hånden når du skriver en melding eller et nummer.

Foruten det, så har Siemens fått på plass en snarveistast til både kamera og mp3-spiller på siden av telefonen. Dette gjør at det blir atskillig lettere å benytte disse funksjonene.

Ellers skal det nevnes at Siemens nå har flyttet minneporten opp på venstre side av telefonen, og har utstyrt denne med et lokk. Det er veldig bra ettersom det da blir vanskeligere for støv og fukt å trenge inn i telefonen. Dessverre har ikke Siemens gjort den samme prioriteringen for kameraet, som er ubeskyttet uten et linsedeksel.

Alt i alt har Siemens SXG75 absolutt et potensiale til å floppe totalt i og med den store størrelsen, og vekten på 136 gram. Men en smart tasteløsning, god byggekvalitet og et vell av snarveismuligheter redder dagen og gjør at SXG75 slett ikke fremstår som noe uestetisk uhyre.

Skjerm og menyer - 

Siemens har endelig tatt til fornuft og latt skjermoppløsningen fra 65-serien ligge, og har i stedet valgt en høyoppløst skjerm med 240 x 320 punkter til SXG75. Dette merkes veldig godt, og det er svært lenge siden sist vi nøt skjermen så mye på en Siemens-telefon.

For å konkretisere det, så vil vi poengtere at skjermen både er stor og oversiktlig. Dette gir stor avkastning når du spiller, ser på bilder eller tar et raskt nyhetsraid på nettet. Skjermen gjør også at helt vanlige gjøremål, som å lese meldinger eller taste et nummer, blir lettere. Dette fordi tall og bokstaver blir store og tydelige og synes godt. Og det passer bra ettersom du ikke kan endre på skriftstørrelsen.

I tillegg skal det legges til at skjermen er svært lyssterk, og dermed egner seg for bruk også i sterkt sollys. Skjermen gjengir også farger bra, noe som nok både skyldes fargedybden på 262 000 farger og at skjermen er av typen TFT.

Nye menyer, freshe farger
SXG75 har en ny menystruktur i forhold til eldre Siemens-modeller. Det skyldes i hovedsak at SXG75 kjører en Linux-plattform ved navn BREW. Denne ble opprinnelig utviklet for CDMA-telefoner, og er til nå hovedsaklig blitt brukt på amerkanske og japanske telefoner.

I likhet med Series 60 og Windows Mobile er BREW en programvareplattform som gir en helt ny horisont for bruk av telefonen, i og med at du kan installere mer avanserte programmer. Du får også mulighet til å gjøre flere oppgaver samtidig, som for eksempel høre på radio mens du skriver melding, eller legge et spill i bakgrunnen for å sjekke de siste nyhetene på WAP.

      

De som har brukt Siemens før vil kjenne seg igjen i menyene til SXG75. Menysystemet er lagt opp som en matrise med 3x4 ikoner, veldig likt menysystemet til Siemens 75-serie. En av få forskjeller er at du har et eget valg for MP3-spiller og videoanrop. En annen endring, som vi satte liten pris på, er at du ikke lenger kan bevege deg gjennom menyene ved kun å bruke piltasten. Enkelte menyvalg er også flyttet på, som for eksempel valget Synkronisering, som nå ligger under planlegger. Vi mener de nye plasseringene er feil, og at det nå er vanskeligere å finne mange menyvalg enn det det er på eldre Siemens-modeller.

Sånnsett kan en si at BREW tar Siemens menysystem langt fremover, men glemmer en del viktige detaljer på veien. Menyene på SXG75 er mer omfattende og avanserte enn tidligere Siemens-menyer, men ikke like brukervennlige.

BREW bygger på en helt annen programstruktur enn både Symbian og Windows Mobile. Derfor kan du ikke benytte deg av vanlige Symbian og Windows Mobile-programmer, og må istedet se på det langt mindre utvalget av BREW-programmer.

Noe treg
Menyene på telefonen må sies å være noe trege. Vi opplevde at det tok opptil fem sekunder bare å gå fra hovedmenyen og til meldingsinnboksen. Det er for lang tid. Dette merkes også når du skriver meldinger, om ikke i så stor grad. Responsen er det ingenting å si på. Men om enn telefonen henger etter, så er det en trøst at den fortsatt oppfatter kommandoene du gir uten problemer.

Konklusjonen er enkel; Siemens SXG75 har litt trege menyer, men disse er til gjengjeld tildels brukervennlige og responsive. I tillegg har telefonen en svært bra skjerm som gjør hverdagen lettere ved at den er lyssterk og stor nok til å gi god oversikt.

Siemens SXG75 med abonnement

Siemens SXG75

Siemens SXG75 med abonnement   Les mer »

Siemens SXG75   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen