Siemens strammer inn

Det siste året har Siemens' mobildivisjon, Siemens Communications, slitt hardt for å holde hodet over vannet. For lave salgstall har ført den skadeskutte divisjonen ut i et økonomisk uføre. Bare i første kvartal av 2005 led divisjonen et underskudd på nærmere 1,2 milliarder kroner.

Det er ganske klart at en slik utvikling videre vil bli spikeren i kista for en allerede problemhjemsøkt bedrift. Siemens viser imidlertid at de fortsatt ønsker å lage mobiltelefoner.

Spekulasjoner
Da det stormet som verst, la Siemens fram fire alternativer for å berge sin mobildivisjon. De kunne enten omstrukturere driften, selge den ut eller eller rett og slett legge ned arbeidet for godt. Det fjerde alternativet var å inngå et partnerskap med en annen mobilprodusent.

Dette førte til en farsott av spekulasjoner. Det hele endte med at både LG, Ningbo Bird og NEC i tur og orden måtte gå ut i media og avkrefte rykte på rykte.

Nå kan det se ut som Siemens har valgt seg ett av alternativene. Deres store kutt i utgiftene kan ses som et første ledd i prossessen med å omstrukturere driften. Budsjettet de nå har lagt fram viser en sterk vilje til å gjenopprette det som har blitt en stygg ripe i lakken for Siemens.

Nye modeller
Sjefen for Siemens kommunikasjonsdivisjon, Lothar Pauly, sier at planen er å kutte kostnadene med 8 milliarder kroner i løpet av dette regnskapsåret, som slutter i september.

De enorme kuttene vil merkes best i markedsførings- og annonsebudsjettene. Avdelingen for forskning og utvikling må også redusere utgiftene med 15 % de neste tre årene.

Men selv om det går dårlig økonomisk, ligger ikke Siemens på latsiden. De vil lansere 15 nye mobiltelefoner i løpet av 2005. Dette kan likevel virke lite i forhold til Nokias planer om å lansere hele 40 nye modeller i løpet av året.

Salgstallene er heller ikke noe å skryte av. Fra første kvartal til desember i 2004, krympet salgstallene inn fra 15,2 millioner enheter til 13,5 millioner - en situasjon Pauly skal ha beskrevet som "sørgelig".

Selv om Siemens nå endelig har tatt en avgjørelse, understreker Pauly at mobildivisjonens skjebne fortsatt er uviss. De har en mildt sagt tøff oppgave foran seg, og det er nok lenge til det blir råd til rullekake på sjefens kontor.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen